П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ровесники мамонтів – науковці оживили черв’яків після 46 тис. років заморозки

Важливо

Науковці із німецького Інституту молекулярної клітинної біології та генетики імені Макса Планка повідомляють, що змогли реанімувати черв’яків із вічної мерзлоти. Вони провели у сплячці 46 тис. років.

Про це повідомляє Sky.News.

Оживити червів давно вимерлого виду Panagarolaimus kolymaensis зміг Теймурас Курцчалія разом із командою. Зразки тварин дістали у Сибіру на глибині 40 м під землею. У свою епоху ці черви жили в один час із мамонтами.

Науковці змогли реанімувати черв’яків, запропонувавши їм їжу та воду. Ті проіснували лише місяць, але змогли породити 100 нових поколінь

“Цей маленький черв’як тепер може бути занесений до Книги рекордів Гіннеса, як істота, яка найдовше пробула у стані призупиненої життєдіяльності”, – каже Курцчалія.

Такий стан “заморозки” науковці називають криптобіозом. Раніше було відомо, що нематоди та аскариди здатні залишатися у стані приглушеної життєдіяльності до 40 років. Раніше було відомо, що тихоходки – тип двобічно-симетричних тварин – здатні переживати заморозку та навіть умови відкритого космосу.

Як повідомляло BitukMedia, “Кривавий водопад” льодовика Тейлора на плато Землі Вікторії витікає із глибинного озера. Нещодавно науковцям вдалося встановити причини дивного кольору води. Це виявилося залізо, що має особливу некристалічну структуру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі