Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці встановили причину кольору “кривавого водоспаду” в Антарктиді

Важливо

“Кривавий водоспад” льодовика Тейлора на плато Землі Вікторії витікає із глибинного озера. Нещодавно науковцям вдалося встановити причини дивного кольору води. Це виявилося залізо, що має особливу некристалічну структуру.

Про це повідомляє New Atlas.

“Кривавий водопад” відкрив ще у 1911 році геолог Томас Гріфіт Тейлор. Нещодавно науковці встановили причину такого дивного кольору води – глибоко під товщею льоду залягає древнє озеро. Там немає світла і кисню і його екосистема лишається ізольованою мільйони років.

У ХХ столітті дослідники помітили, що вода з озера підіймається прозорою і починає червоніти по мірі контакту із повітрям. Це пояснили високим вмістом заліза у воді, які починає “іржавіти” в умовах нашої атмосфери.

Але коли зараз воду розглянули під мікроскопом, то помітили, що залізо у воді утворює незвичну форму – наносфери, які у 100 разів менші за людські еретроцити. Окрім заліза у цих наносферах виявили кремній, кальцій, алюміній та натрій.

Саме форма, яку приймає залізо у цьому водоспаді, є важливим відкриттям. Бо раніше науковці припускали, що атоми формують кристалічну решітку, як зазвичай – харакерну для мінерала.

Однак раніше мікроскопи не давали можливість побачити наносфери і питання, у якій же формі перебуває залізо у “кривавому водоспаді” лишалося загадкою.

Тепер науковці замислилися – можливо, планетоходи чогось не помічають на інших планетах просто тому, що їх прилади не дають можливість це виявити. Зокрема, таке питання виникне під час дослідження льодів на Марсі, каже Кен Ліві, автор дослідження.

“Речовини можуть мати нанорозміри і некристалічну структуру. Отже, наші методи ідентифікації цих матеріалів є неадекватними. Щоб по-справжньому зрозуміти природу кам’янистих поверхонь планет, потрібен трансмісійний електронний мікроскоп. Але його поки не вдалося доправити у космос”, – коментує Ліві.

Як повідомляло BitukMedia, aмериканский стартап Varda став першим, хто запустив на орбіту Землі міні-завод W-Series 1. Під час повернення на Землю на пристрої проведуть випробуванням в умовах гіперзвукової швидкості.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі