П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На орбіту Землі вперше запустили міні-завод – він виробляє компоненти ліків

Важливо

Американский стартап Varda став першим, хто запустив на орбіту Землі міні-завод W-Series 1. Під час повернення на Землю на пристрої проведуть випробуванням в умовах гіперзвукової швидкості.

Про це повідомляє Interesting Engineering.

W-Series 1 вивели на орбіту 12 червня за допомогою ракети  Falcon 9 від Space X. “Міні-завод” має вигляд невеликої капсули лише 70 см у діаметрі. Але він здійснить важливий науковий прорив.

W-Series 1 працюватиме як мініатюрна фармацевтична лабораторія. Вона буде виробляти компоненти ліків в умовах мікрогравітації. Цінність таких умов у тому, що частинки, розчинені у рідині, не утворюють мікрогрудочок.

Перша місія Varda буде зосереджена на дослідженні розробки в космосі ритонавіру, препарату, який традиційно використовується для лікування ВІЛ, але нещодавно використовувався у противірусних препаратах для лікування Covid-19.

Космічний “завод” буде обертатися довкола планети на висоті 1 тис. км трохи більше місяця.

ВПС уклали із розробниками угоду і планують провести ряд випробувань під час падіння апарата на Землю. Його розженуть до 25 махів (31 тис. км/год), потім загальмують до 5 махів (6,2 тис. км/год). На висоті пасажирських авіалайнерів пристрій вийде на швидкість 270 км/год і розкриє парашути.

Як повідомляло BitukMedia, 30 травня о 4:33 за київським часом Китай запустив космічний корабель “Шеньчжоу-16” із трьома тайконавтами до своєї орбітальної станції. Вони планують пробути у космосі близько п’яти місяців. Серед пасажирів корабля впершу був цивільний.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі