Вівторок, 21 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бадьорість від ранкової кави – то лише самонавіювання, – дослідження

Важливо

Улюблений напій мільйонів – каву – знову піддали науковому дослідженню. Вчені перевірили, чи справді вона “вмикає” мозок для виконання завдань. Енергетичний кайф від вашої ранкової кави може бути просто ефектом плацебо – висновок дослідників. Як так?

Про це розповідає Sky News.

Вчені виявили, що заряд, який людина отримуєте від ранкової кави, не можна відтворити звичайним кофеїном.

Аби зрозуміти, чи залежить бадьорий ефект кави від самого напою або, можливо, це банальне самонавіювання, португальські вчені набрали команду людей. Ті випивали щонайменше одну філіжанку кави на день, їх попросили утриматися від вживання напоїв та продуктів з вмістом кофеїну бодай за три години до дослідження. Одним учасникам дали кофеїн у чистому вигляді, іншим — звичайну філіжанку чорної кави. До та після вживання напою та кофеїну добровольцям робили МРТ, під час яких їх попросили максимально розслабитися та не думати про щось серйозне.

Вчені припускали, що в тих, хто пив каву, активність ділянки мозку, повʼязаної з робочою памʼяттю та процесами самоаналізу, буде вищою. Але активність нейронних звʼязків знижувалася за певний час після вживання як чашки кави, так і чистого кофеїну. А отже, і те, й інше сприяє необхідній активізації мозку.

Як розповіли дослідники в журналі Frontiers in Behavioral Neuroscience, водночас, філіжанка кави збільшила зв’язок у частинах мозку, які беруть участь у робочій пам’яті, когнітивному контролі та цілеспрямованій поведінці. А ось у членів групи, яка випила кофеїн, цього не відбувалось.

Вчені зробили висновок: якщо ви хочете почуватися не просто бадьорим, а й готовим до роботи, самого кофеїну недостатньо. Без ранкового ритуалу не обійтись – з насолодою посмакувати міцної кави. Отже, вплив на організм кави, що нібито бадьорить, — ніщо інше як ефект плацебо. Кава робить з нами рівно те, що ми від неї чекаємо.

Як розповідало раніше BitukMedia, український бариста отримав бронзову ложку на престижному міжнародному конкурсі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі