Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Гобіти”, які жили на Землі 18 тис. років тому, дістали обличчя (ВІДЕО)

Важливо

Обличчя людини флореської вперше відновили за сучасною технологією. Йдеться про карликовий викопний вид людей, яких ще називають “гобітами” – за аналогією з істотами, вигаданими Дж. Р. Р. Толкіном. Обличчя їм дав відомий бразильський 3D-дизайнер Сісеро Мораес. Науковець був здивований фінальним результатом.

Про це розповідає Live Science. 

У 2003 році в печері на індонезійському острові Флорес знайшли рештки кількох скелетів, що належали раніше невідомому виду гомінін. Це підродина приматів родини гомінід (Hominidae), до якої належить сучасна людина та її безпосередні попередники, починаючи з “ранніх Homo”. Крім цього до підродини включають шимпанзе, горилу і також низку вимерлих родичів.

Стародавні мешканці Флореса, які жили 16–18 тис років тому, відрізнялися дуже маленьким зростом (близько метра) і такою ж мініатюрною головою — об’єм їхнього мозку був приблизно втричі меншим, ніж у сучасної людини. Через зовнішні особливості флореських людей прозвали “гобітами”.

Печера Ліанг-Буа, де у 2003 році були виявлені рештки Homo floresiensis, Флорес, Індонезія. Фото – Rosino / commons.wikimedia.org

Відомому бразильському 3D-дизайнеру Сісеро Мораесу, який спеціалізується на комп’ютерному відновленні зовнішності стародавніх людей по черепах, вдалося це зробити й у випадку флореської людини.

У процесі роботи Мораєс порівнював КТ-знімки добре збереженого черепа “гобіта” зі сканами черепів сучасної людини та шимпанзе. У результаті було отримано два фінальні зображення. Одне з них — чорно-білий портрет, а друге — його стилізована кольорова версія, де у флореської людини з’явилося волосся на голові та смаглява шкіра.

Зі знімка на нас дивиться Homo floresiensis з широким носом, скошеним підборіддям, його надбрівні дуги та область рота помітно випирають. За словами Мораеса, портрет “гобіта” його з колегами сильно здивував: він виявився набагато ближчим до сучасної людини, ніж можна було припустити спочатку.

Сісеро Мораес зі своєю групою вже не вперше відновлює обличчя людей з минувшини. Раніше BitukMedia розповідало про чоловіка з Єрихону, якого довгий час вважали жінкою, та Антонія Падуанського, одного з найвідоміших християнських святих. Тепер на них можна подивитись.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі