Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пазл із 2,5 тис. шматочків – науковці відтворили дитяче поховальне намисто, якому 9 тис. років

Важливо

Дослідники відтворили намисто, виявлене в могилі дитини, яка жила в неолітичному селищі Баджа на території сучасної південної Йорданії. Вирішення задачі було подібне до збирання пазла із понад 2,5 тис. шматочків, яким близько 9 тис. років.

Про це розповідає CNN.

Припускають, що намисто зробили у період від 7400 до 6800 років до н.е. Його знайшли під час розкопок у 2018-му. Нитка не зберіглася і камінчики, з яких складалося намисто, просто лежали на тілі колись 8-річної дитини.

Самі людські рештки не розповіли науковцям нічого цікавого. А ось камінчиками вони зацікавилися. Вони припустили, що це намисто, бо поруч знайшли проколотий кам’яний підвісний кулон і перстень з перламутру.

Команда детально задокументовала, як лежать намистини в могилі. Вони мають різноманітну – трубчасту, плоску та дискову форму. Виготовлені головним чином виготовлені з червоного кальциту, а також гематиту, бірюзи та морських мушель.

Головними кольорами були білий та червоний. Мушлі були із Червоного моря, деякі намистини теж були із мінералів немісцевого погоходження, що свідчить про культурний обмін. Деякі бірюзові та гематитові деталі свідчать, що їх носили, можливо, старші члени родини до того, як приєднали до намиста дитини.

Намисто важить 226 грам. Його реконструкція зайняли три роки, частково – через пандемію.

Намисто – одна й із найстаріших відомих палеолітичних прикрас. Його дизайн свідчить про високий соціальний статус дитини. Дослідники вважають, що його одягнули дитині, аби забезпечити гарне посмертя. Ймовірно, на церемонію зібралися усі родичі та люди із сусідніх сіл, кажуть науковці.

Як розповідало BitukMedia, вчені провели новий аналіз всипаного мушлями меча, який знайшли на дні Середземного моря неподалік Ізраїлю. Виявилось, що 900-річний артефакт хрестоносця має цікаву історію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі