П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Множимо на два: “кокаїнових бегемотів” більше, ніж думали

Важливо

Перепис бегемотів – нащадків тварин, куплених колись наркоторговцем Пабло Ескобаром – провело Міністерство навколишнього середовища Колумбії. Виявилось, що їх вже  215 особин: це вдвічі більше, ніж вважалось. Йдеться про тварин, які створюють проблеми для екосистеми Колумбії, а для влади країни стали головним болем.

Про це пише New Atlas.

Зоологи б’ють на сполох: популяція колумбійських бегемотів до 2035 року може зрости до 1,5 тис. особин.

У місцевих водоймах та у сприятливому кліматі африканські гості почуваються як на курорті. В Колумбії немає хижаків, які б контролювали популяцію гіпопотамів, а бажання спарюватись в них нестримне. В результаті нещодавнього перепису дослідники виявили, що приблизно 37% підрахованих бегемотів були неповнолітніми, тобто тварини мали змогу часто розмножуватися. Ці тварини можуть народжують потомство більшу частину свого життя, а це 40-50 років!

Улюбленці покійного наркобарона стали справжнім випробуванням для екосистеми Колумбії. Екскременти цих велетнів змінюють склад води та річкового дна: у водоймах починається зростання ціанобактерій, пов’язаних з токсичним цвітінням водоростей. Це знижує якість води, спричиняє масову загибель риб. Ба більше, бегемоти можуть витісняти види, що зникають, наприклад, антильського ламантина, відбираючи у нього їжу і територію. Під загрозою також колумбійські капібари. Трапляються навіть напади на людей. Дійшло до того, що у 2022 році уряд Колумбії визнав гіпопотамів чужорідним інвазивним видом.

Спочатку на колишньому ранчо Ескобара Hacienda Napoles жили один самець і три самки. Бегемоти були частиною колекції екзотичних тварин, яку Ескобар зібрав у 1980-х роках. Після його смерті в 1993 році влада переселила більшість інших тварин, але не бегемотів – транспортувати їх надто складно. Але відтоді вони почали швидко розмножуватися, поширились басейном річки Магдалена і тепер становлять загрозу для довкілля. 

Колумбійські біологи підрахували, що для порятунку дикої природи країни з популяції бегемотів необхідно щороку видаляти близько 30 особин. 

Раніше влада Колумбії попросила інші країни взяти до себе близько 70 бегемотів – тих, які живуть за межами ранчо Ескобара. Центр з порятунку та реабілітації диких тварин Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom у Гуджараті (Індія) погодився прийняти 60 особин і навіть покрити витрати на їхнє транспортування. Ще десять ссавців приймуть реабілітаційні центри та зоопарки Мексики.

Як розповідало раніше BitukMedia, на аукціон виставляють справжній сучасний “Ноїв ковчег” – майже дві тисячі рідкісних тварин мультимільйонера Джона Х’юма з Південної Африки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі