Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

70 “кокаїнових” бегемотів Ескобара вишлють з Колумбії (ВІДЕО)

Важливо

Влада Колумбії просить інші країни взяти до себе близько 70 бегемотів, що живуть неподалік колишнього ранчо Пабло Ескобара. Йдеться про нащадків чотирьох, незаконно ввезених з Африки покійним наркобароном у 1980-х роках бегемотів. Їх стало так багато, що в країні почали говорити про екологічну загрозу.

Про це повідомляє AP.

Забрати гіпопотамів Колумбія запропонувала Індії та Мексиці, мовляв, збільшення їхньої популяції загрожує місцевій екосистемі серйозними проблемами. Нелегально ввезені в Колумбію у 1980-х бегемоти були частиною зоопарку Пабло Ескобара. Колись їх було тільки четверо. А тепер – близько 130. У 1993 році наркобарон загинув в результаті перестрілки з поліцією. Осиротілі тварини розбрелися по окрузі. “Кокаїнові” гіпопотами навіть стали туристичною атракцією для тих, хто приїхав поглянути на колишнє ранчо легендарного наркобарона.

Гіпопотами, які важать у середньому близько трьох тонн і вважаються територіальними тваринами, вийшли далеко за межі ранчо Hacienda Napoles, розташованого лише за 200 км від Боготи вздовж річки Магдалена. За оцінками екологів, протягом восьми років популяція бегемотів може збільшитися до 400 особин. У місцевих водоймах та у сприятливому кліматі африканські гості почуваються як на курорті. А для природи цієї південноамериканської країни це вже катастрофа.

Проблема в тому, що в Колумбії немає хижаків, які б контролювали популяцію гіпопотамів, бажання спарюватись в них нестримне. Екскременти цих велетнів змінюють склад води та річкового дна: у водоймах починається зростання ціанобактерій, пов’язаних з токсичним цвітінням водоростей. Це знижує якість води, спричиняє масову загибель риб. Бегемоти можуть витісняти види, що зникають, наприклад, антильського ламантина, відбираючи у нього їжу і територію. Під загрозою також колумбійські капібари. Трапляються навіть напади на людей. Дійшло до того, що у 2022 році уряд Колумбії визнав гіпопотамів чужорідним інвазивним видом.

Плани з транспортування гіпопотамів до зоопарків та національних парків Мексики та Індії обговорювалися з цими країнами більше року. Центр з порятунку та реабілітації диких тварин Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom у Гуджараті погодився прийняти 60 особин і навіть покрити витрати на їхнє транспортування. Ще десять ссавців приймуть реабілітаційні центри та зоопарки Мексики.

Влада Колумбії планує вислати з країни лише тих бегемотів, які живуть за межами ранчо Пабло Ескобара. Адже тільки там їм забезпечують необхідні умови та контролюють їх розмноження. Якщо бегемотів знов стане забагато, готовність прийняти у себе “кокаїнових” гіпопотамів висловили також Еквадор, Філіппіни та Ботсвана.

Колумбійські біологи підрахували, що для порятунку дикої природи країни з популяції бегемотів необхідно щороку видаляти близько 30 особин. Інакше вже за 10–13 років їхня кількість сягне 1,5 тисяч.

Дослідники закликали до плану регуляції популяції – «вибраковування» одних тварин, вилов інших, а потім переміщення їх до зоопарків. От тільки колумбійське суспільство досі розділене питанням про те, що робити з бегемотами. Хтось вважає їх милою туристичною атракцією, інші — загрозою.

Влада спробувала вирішити проблему швидкісного зростання їхньої чисельності в 2000-х, але згодом в мережу потрапили фото застреленого бегемота Пепе. Країною прокотилась хвиля протестів захисників прав тварин, і міністерство довкілля Колумбії відступило.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійські кволи опинились під загрозою зникнення через непереборне прагнення до спарювання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі