Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Oзначає привабливість: Оксфордський університет назвав головне слово 2023 року

Важливо

Rizzголовне слово 2023 за версією видавництва Оксфордського університету, авторів одного з найавторитетніших словників англійської мови. Цей термін – розмовне скорочення від іншого популярного слова, і не тільки в англійській мові.

Про це повідомляє видавництво Oxford University Press.

Оксфордський словник підхопив передноворічну традицію видавництв ближче до кінця року називати слово, яке, на думку їхніх фахівців, є головним словом року, що минає. При виборі слова року враховували думку експертної групи, а також результати онлайн-голосування. І от що вийшло.

Оце Rizz сленгове скорочення від charisma. Його можна використовувати і як іменник, і як дієслово. Сам Оксфордський словник пропонує таке визначення: “здатність подобатись людям через власний стиль, чарівність або привабливість; здатність спокушати потенційного романтичного або сексуального партнера”.

Як зазначають упорядники словника, популярність слова rizz різко зросла після інтерв’ю Тома Холланда виданню BuzzFeed влітку 2023 року. Тоді актор сказав, що не відчуває, ніби має якусь певну харизму.

Слово rizz було обрано головним за підсумками чотириденного голосування британської громадськості серед восьми слів у списку, складеному лінгвістами видавництва на основі аналізу вживання слів протягом року. Повідомляють, що до голосування долучилися близько 30 тис. шанувальників мов у всьому світі.

На думку мовознавців, rizz — цікавий приклад того, як мова може формуватися, змінюватися і  поширюватися всередині спільнот, перш ніж воно глобально розповсюдиться в суспільстві.  Молоде покоління тепер має онлайн (або інший) простір, де вони можуть мати й самостійно визначати власну мову. Покоління Z має вагомий вплив на суспільство. Відмінності в поглядах і способі життя молоді проявляються в їхній мові. 

Крім rizz, видавництво відзначило такі терміни, як prompt (запит до нейромережі для генерації контенту), situationship (позначення для романтичних або сексуальних відносин, де партнери не домовилися про їхній статус) та swiftie (фанат Тейлор Свіфт).

Нагадаємо, 2022-го за версією Оксфордського словника головним словом стало поняття “режим гобліна” (goblin mode). “Включити режим гобліна” означає потурати своїм ницим бажанням і відкидати прийняті у суспільстві норми поведінки. Йдеться про людей зухвалих, грубих і неохайних.

Як розповідало раніше BitukMedia, окрім rizz цього року головними словами названо абревіатуру ШІ – штучний інтелект (AI) – за версією словника англійської мови Collins English Dictionary, “галюцинувати” (hallucinate) – за версією Кембриджського словника англійської мови та “автентичний” (authentic) – за версією Американського тлумачного словника англійської мови Merriam-Webster.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі