Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Зазирнути в сучасний хаос”: Букерівська премія 2023 дісталась письменнику з Ірландії

Важливо

Ірландський письменник Пол Лінч став лауреатом Букерівської премії 2023 року. Він отримав нагороду у 50 тисяч фунтів стерлінгів за свою п’яту роботу — роман-антиутопію “Пісня пророка”.

Про це розповідає сайт премії.

Події книги відбуваються в Ірландії, де місцевий уряд визначає диктаторський режим. До будинку мікробіолога Ейліш Стак приходять співробітники місцевої таємної поліції, які заарештовують її чоловіка за участь у протестах. Після цього жінці доводиться поєднувати роботу над дослідженнями та піклування про чотирьох дітей.

“Це тріумф емоційної розповіді, який бадьорить, і він дуже сміливий. З великою жвавістю “Пісня пророка” відбиває соціальні та політичні тривоги на даний момент. Читачі знайдуть її зворушливою і правдивою і не скоро забудуть попередження, що містяться в ній”, — описує роман оргкомітет премії.

46-річний Лінч працював над “Піснею пророка” останні чотири роки: “Мій син Еліот народився якраз перед тим, як я почав писати, і до кінця він вже катався на велосипеді”. Сам автор був переконаний, що роман “Пісня пророка” завершить його кар’єру. За його словами, на сюжет роману вплинули події в Сирії, проблема біженців та дії Заходу щодо цього.

“Я намагався зазирнути в сучасний хаос. У заворушення у західних демократіях. У проблему Сирії – розпад цілої нації, масштаби кризи біженців і байдужість Заходу. “Пісня пророка” – це частково спроба радикального співпереживання. Щоб краще зрозуміти, ми повинні спочатку пережити цю проблему самі. Тож я прагнув поглибити антиутопію, додавши їй високого ступеня реалізму. Мені хотілося так занурити свого читача в тему, щоб наприкінці книги він не просто знав, а й відчував цю проблему на собі”, – казав письменник. 

Фото – David Parry / Booker Prize Foundation

Голова журі Букерівської премії 2023 Есі Едуґян зазначила, що цьогорічна книга-лауреат відображає соціальні та політичні тривоги сьогодення.

“З першого ж стуку в двері “Пісня пророка” змушує нас позбутися самозаспокоєння. Ми стежимо за жахливою долею жінки, яка намагається захистити свою сім’ю в Ірландії, яка скочується до тоталітаризму. Від самого початку ми відчували себе неспокійно, занурені в постійну клаустрофобію потужно сконструйованого світу Лінча, і нас переслідувала ця клаустрофобія…Це тріумф емоційної розповіді, підбадьорливої та сміливої”, – сказала вона.

Букерівська премія (The Man Booker Prize) – одна з найпрестижніших премій у світі англомовної літератури. Переможець отримує 50 тисяч фунтів стерлінгів. Вперше вручення нагороди відбулося в 1969 році. До 2002 року премію спонсорувала харчова британська компанія Booker, McConnell Ltdruen, звідси і назва премії.  З 2002 року спонсором Букерівської премії виступає компанія Man Group, тому повна офіційна назва премії — The Man Booker Prize.

Спочатку “Букера” присуджували авторові, який проживає в одній з країн Великої Британії за роман, написаний англійською. Тоді премію отримав Персі Говард Ньюбі за твір “За це доведеться відповісти”. Починаючи з 2014 року на неї можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Британії.

У різні роки її переможцями ставали такі відомі письменники як Айріс Мердок, Салман Рушді, Джон Кутзее, Кінгслі Еміс, Ієн Мак’юен тощо. П’ять лауреатів Букерівської премії – Вільям Ґолдінґ, Надін Гордімер, Від’ядхар Сураджпрасад Найпол, Джон Кутзее і Ішіґуро Кадзуо – згодом отримували Нобелівську премію з літератури.

Як розповідало BitukMedia, у 2022 році лауреатом став шрі-ланкійський письменник Шехан Карунатілака з книжкою “Сім місяців Маалі Алмейди”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі