Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нарешті! – до України повернули “скіфське золото”

Важливо

До України повернули 565 предметів старовини із експозиції “Крим: золото й таємниці Чорного моря”. Вони 10 років перебували в Європі, тепер будуть зберігатися у Національному музеї історії України.

Про це Національний музей повідомив на сторінці у Facebook.

Серед експонатів, які повернулися із Європи, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким 2 тис. років. Зараз їх оглядають експерти із Національного музею. Експонати будуть лишатися під пильним міжнародним контролем.

Немає опису світлини.
На зображенні може бути: ювелірні вироби
На зображенні може бути: ювелірні вироби
Немає опису світлини.
Немає опису світлини.
Усі світлини – Національного музею історії України/Facebook

Це експонати, які до окупації півострова належали Національному музею історії України та чотирьом музеям Криму: Національному заповіднику “Херсонес Таврійський” (Севастополь), Центральному музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайському історико-культурному заповіднику та Керченському історико-археологічному заповіднику.

На час початку окупації Криму, предмети старовини знаходилися на виставці у Музеї Алларда Пірсона в нідерландському Амстердамі. Після окупації півострова росія заявила свої права на експонати. Почався судовий процес.

9 червня 2023 року Верховний Суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення про повернення скарбів в Україну. Україна мала виплатити музею Аллана Пірсона 111 689 євро (більше 4,4 млн грн) за зберігання експонатів. Але в Амстердамі від цієї суми відмовилися.

Як повідомляло BitukMedia, ЮНЕСКО, Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, планує створити перший віртуальний музей викраденої культурної спадщини. На відміну від звичайних музейних установ, метою цієї буде – зменшити свою колекцію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі