Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нідерландський музей скасував борг України за зберігання “скіфського золота”

Важливо

Археологічний музей Амстердамського університету – Музей Алларда Пірсона – скасував борг України за зберігання “скіфського золота” з 2014 року. Раніше перед поверненням предметів культурної спадщини Україна мала заплатити майже 100 тис. євро.

Про скасування боргу та повернення музейних предметів з чотирьох кримських музейних установ домовилися Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) та музей Пірсона. Відповідний документ підписали т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен.

Йдеться про 2 тисячі 111 об’єктів, серед яких 565 музейних предметів культурної спадщини. Ці скарби 9 років пролежали в сейфі зі спеціальним температурним режимом, поки в Нідерландах тривала судова суперечка щодо того, куди їх повернути – до Києва (бо ці культурні цінності належать українській державі), чи до кримських музеїв на окупований рф півострів (бо ці археологічні предмети там зберігались до прибуття в Амстердам в січні 2014 року). 

У 2013 у Боннському державному музеї LVR-Landes відкрили виставку “Крим – Золотий острів у Чорному морі”. Її створив Український Інститут археології НАН у співпраці з Інститутом прадавньої історії Боннського університету. Для виставки надали свої колекції столичний Музей історії України та чотири кримські музеї – “Центральний музей Тавриди”, “Керченський історико-культурний заповідник”, “Бахчисарайський історико-культурний заповідник” та Національного заповідника “Херсонес Таврійський”.

Фото з каталогу виставки

Колекція “Крим – золото і таємниці Чорного моря” складається з 584 експонатів – понад 2 тис. предметів. Велика частина експонатів – бронзові, керамічні та дерев’яні. Але загалом колекцію умовно називають “скіфське золото” через присутність відповідних значимих експонатів.

У січні 2014 року виставку спакували і перевезли з Бонна до Амстердама в приватний музей Алларда Пірсона, де виставка продовжилась. Поки її демонстрували в Нідерландах, рф окупувала Крим. Тож по завершенні виставки постало питання, куди повертати експонати.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути “скіфське золото” Україні, однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення. Суд в Амстердамі в 2021 році ухвалив рішення на користь України. Верховний суд Нідерландів виніс остаточне рішення у цій справі 9 червня 2023 року на користь України. 

Як розповідало раніше BitukMedia, Іспанія конфіскувала викрадені з України золоті артефакти вартістю $63,6 млн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі