Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Діти будуть: Рада дозволила військовим безкоштовно здавати статеві клітини

Важливо

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект № 8011 “Про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство”. Він зокрема передбачає, що держава забезпечуватиме українським військовослужбовцям безоплатний забір та збереження репродуктивних клітин. Фактично йдеться про створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для військових.

Про це повідомив народний депутат фракції “Голос” Ярослав Железняк.

Свої голоси за цю законодавчу ініціативу віддав 271 народний депутат. 

Законопроєкт на державному рівні закріплює право на забір статевих клітин та подальше їх використання військовими і поліцейськими, якщо вони втратили репродуктивну функцію через поранення.

Зберігати репродуктивні клітини будуть методом кріоконсервації: заморожують їх шляхом занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою. Яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони, законсервовані таким способом, можуть зберігатися багато років. Ця технологія широко використовується під час лікування безпліддя. Є відомий випадок, коли близнюки, зачаті за допомогою замороженого біоматеріалу, народились через 30 років. Медики запевняють, що такі діти нічим не відрізняються від зачатих природним шляхом.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що, згідно з розрахунками медзакладів, собівартість забору статевих клітин становить близько 450 гривень для чоловіків і близько 1425 гривень для жінок. Медичні обстеження перед забором клітин можна зробити під час проходження загальної військово-лікарської комісії.

Якщо військовий загине, то порядок використання його біологічних матеріалів визначатиме уряд — з урахуванням вимог законодавства про захист персональної інформації.

Як розповідало раніше BitukMedia, спеціальний робот у центрі репродуктології “Новая надія” в Нью-Йорку (США) зміг вживити людський сперматозоїд у яйцеклітину. Оператор зробив це за допомогою віддаленого контролю. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі