Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

З0 років у заморозці – жінка народила унікальних близнюків

Важливо

Американська пара Рейчел та Філіп Ріджвей, які скористалися штучним заплідненням, стали батьками унікальних близнюків. Ембріони їхніх дітей Лідії та Тімоті були заморожені 30 років тому – це рекордний час. І вони майже ровесники своїх батьків.

Про надзвичайну родину розповідає CNN.

Філіп каже, що “у цьому є щось карколомне”. Дивується, що йому було 5 років, коли з’явився ембріон, який зараз є його сином.

Філіп жартує, що це парадокс – каже, що Лідія і Тімоті, яким зараз по 30 років, є найстаршими дітьми подружжя. Хоча насправді вони лише немовлята.

У родині уже є діти віком вісім, шість, три і майже два роки – і жодна не була народжена за допомогою ЕКЗ.

Біологічні батьки дітей невідомі. Відомо, що у 1992-му чоловікові було близько 50 років, а жінці 34 роки. Ембріони заморозили в рідкому азоті 22 квітня 1992 року.

Філіп і Рейчел – віруючі люди. Кажуть, ніколи не мали планів щодо кількості дітей – “стільки бог дасть”. Коли почули про штучне запліднення, вирішили ним скористатися. Кажуть, що спеціально обирали ембріони, для яких важко підібрати реципієнта.

Із розморожених п’яти ембріонів життєздатними виявилися лише три – їх фото показали Рейчел. Лікарі попередили жінку, що виносити дітей із кількох підсаджених ембріонів буде важче. Але вона заплакала і сказала – “Ви щойно показали мені фотографію трьох моїх дітей. Я повинна мати їх усіх”.

Philip and Rachel Ridgeway had twins born from embryos that were frozen for about 30 years.
Рейчел і Філіп і фото трьох ембріонів. Фото:  Philip and Rachel Ridgeway

Есбріони їй пересадили 2 березня, через 29 років і 10 місяців після заморозки. Із трьох прижилося лише двоє. Діти Рейчел і Філіпа знали про те, що сталося, і чекали, коли мама народить їм нових брата та сестричку.

Лікарі кажуть, що ембріони можуть бути заморожені скільки завгодно довго – адже перебувають за температури нижче 200 градусів за Цельсієм. Більше значення має вік жінки, яка пожертвувала свою яйцеклітину. Експерти кажуть, що рівень виживання при розморожуванні заморожених ембріонів становить близько 80%. Живими немовлятами народжуються 25-40% пересаджених ембріонів.

Як повідомляло BitukMedia, мешканка Швеції Сату Нордлінг Гонзалес вважала, що вона безплідна. Але за останні 15 років народила 11 дітей. Найменший хлопчик народився 11 листопада.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі