Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Жінка втратила пам’ять і наново закохалася у свого чоловіка

Важливо

Мешканка Великої Британії вдруге закохалась у свого чоловіка. Раніше вона впала з байдарки, вдарилася головою і втратила пам’ять. Всі шість років з амнезією чоловік всіляко підтримує Стеф Харві, “Я забуваю, що вийшла заміж за чудову людину, і щодня заново відкриваю це”, – розповіла жінка.

Про це пише The Guardian.

У лютому 2016 року Стеф Харві, якій тоді було 44 роки, вирушила на курси з каякінгу. Вона тільки починала займатись цим водним спортом і тому розгубилась, коли потрапила у сильний вир. “Мене крутило, перевертало та перекидало. Раптом відчула гучний удар, — згадує Харві. — Було незрозуміло, де верх, де низ. На лобі під шоломом відчувала гострий біль, все навколо було червоним”. Жінка вдарилася головою і зазнала струсу мозку.

Тренеру вдалось витяг потерпілу з води та викликати швидку допомогу. У лікарняній палаті Стеф відчула себе дивно: вона не могла згадати власне ім’я, все довкола її смішило. Коли прийшов чоловік Ричард, вона подумала, що то її батько, а доньку сплутала з сестрою.

Лікар пообіцяв, що ситуація покращиться за кілька тижнів. Проте минуло півроку, і після МРТ медики діагностували у пацієнтки постконтузійний синдром, проблеми з когнітивними функціями та часткову втрату пам’яті. Через амнезію Стеф не могла згадати свого чоловіка. А повернувшись додому, мала відчуття, ніби живе з незнайомцем. “Збентежена і пригнічена, я щодня плакала. Ричард ніколи не критикував, він лише підбадьорював мене”, – розповіла Харві.

Після нещасного випадку все змінилося. Жінка, яка раніше була вдома головною, організовувала домашнє господарство та давала раду з доньками-підлітками, раптом зробилась безпомічною. Стеф Харв довелося залишити роботу з підтримки навчання та програму підготовки вчителів. Вона перестала виходити з дому – лякало, що вона нікого і ніщо навколо не впізнає. На додачу, не могла впоратися навіть з простими побутовими справами. За словами Стеф, її п’ятисекундна пам’ять просто не дає їй зрозуміти. Дається взнаки й втрата самосвідомості. “У мене змінилась особистість. Раніше я була спроможна, мені подобалось жити, я все контролювала, але ця людина пішла”, – розповіла Харві.

Тим часом чоловік терпляче вчив її бути самостійною, показував сімейні альбоми та розповідав про їхнє спільне минуле.  “Коли ми переглядаємо наші весільні фотографії, це ніби дивитись чужі. Виглядає гарно, люди посміхаються. Але я цього не пам’ятаю. Мені сумно за Ричарда, сумно, що ми не можемо мати спільних спогадів”.

Стеф зізнається, що запитувала чоловіка, чому він досі з нею. “Ти все ще ти”, — сказав Ричард. “Я взяв перед тобою зобов’язання. Легше було б піти. Але це б сказало про мене більше, ніж про вас”.

“Через кілька років я змогла втримати в голові достатньо інформації, щоб зрозуміти, що вийшла заміж за справді чудову людину”, — пожартувала Стеф.

З 2017 року жінка працює асистентом у лікарні та допомагає пацієнтам відновлюватися. Попри слабке здоров’я, зі сторонньою допомогою жінці вдається бути ефективною і не перевтомлюватись.

“Ричард поруч, заохочує мене одужати, ловить мене, коли я падаю. Я можу довіряти йому всі аспекти свого життя. Я маю на нього покластися. Але знати, що моя довіра виправдана, це щось інше”, – зізналась Стеф Харві.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у США 81-річна жінка та 87-річний чоловік надіслали один одному сотні електронних листів, перш ніж зрозуміли, що вони закохані. Тепер подружжя видало книгу зі своїми любовними листами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі