Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Паралізовані люди навчилися керувати інвалідним візком силою думки (ВІДЕО)

Важливо

Вчені з Техаського університету (США) створили особливий інвалідний візок. Паралізовані люди можуть керувати ним силою думки. Деякі добровольці досягли 98% точності після навчання.

Про це пише New Scientist.

У дослідженні взяли участь троє людей. Всі їхні кінцівки були паралізовані. Учасники носили спеціальні “шапки” для визначення активності їхнього мозку за допомогою електроенцефалографії (ЕЕГ), яка потім перетворювалася на команди для інвалідних візків через пристрій мозок-машина.

Паралізовані люди контролювали напрямок візка думками про рух частин тіла. Наприклад, думали про руки для повороту ліворуч або ноги для повороту праворуч. Комп’ютер зчитував нейронні сигнали добровольців і перетворював їх на команди для візка.

Спочатку пацієнти керували візком з точністю 43-55%. Після навчання у деяких показник зріс до 98%. Кожен доброволець проходив тренінги тричі на тиждень протягом 2-5 місяців.

При визначенні підсумкової точності учасників дослідження попросили проїхати на інвалідному візку лікарняною палатою з безліччю різних предметів меблів. Так науковці імітували реальне середовище. Двоє учасників із завданням впорались.

Вчені планують провести більш докладний аналіз мозку учасників, щоб отримати більш точні результати досліджень та вдосконалити подальші процеси навчання.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з Сінгапуру презентували нового робота-помічника з балансування під назвою “Містер Бах”. Він може відчути, коли літня людина втрачає рівновагу і вчасно упіймати її. Такий пристрій вкрай необхідний з огляду на швидке старіння населення світу. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі