Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Проєкт “Галілео” – відомий астрофізик шукатиме на дні океану … інопланетний дрон

Важливо

Відомий американо-ізраїльський астрофізик і космолог, професор Гарвардського університету Аві Лоеб (Avi Loeb) займається організацією експедиції в район Тихого океану на північ від Австралії. Лоеб розраховує знайти на океанському дні залишки об’єкта, який, як він вважає, має штучне походження і прилетів на Землю з-за меж Сонячної системи. Влада США вже виділила на пошуки $1,5 млн. 

Про це повідомляє The New York Post.

Об’єкт, що так цікавить Аві Лоеба, спочатку вважали метеоритом. Він пронісся з надзвичайно високою швидкістю й зруйнувався в нижніх шарах земної атмосфери. Це сталось ще у 2014 році. Його уламки впали в океан в районі острова Манус, що за 160 км на північ від острова Нова Гвінея.

Лоеб та його колеги сумніваються в тому, що це був звичайний метеорит. Натомість є припущення, що на дні океану може лежати шматок стародавньої техніки інопланетян. Професор Лоеб підтверджує свою думку доказами. Мовляв, об’єкт, завдовжки лише 0,4 м, впав на Землю з силою, що становить 1% сили ядерної бомби в Хіросімі. У своїй статті Леб пояснив, що метеор був міцнішим за залізо, інакше він би не зміг подолати таку величезну відстань і залишитися цілим. Очевидно, йдеться про матеріал, на багато щільніший за ті, з яких зазвичай складаються метеорити Сонячної системи.

Вчений має намір дістати з дна океану те, що залишилось від цього інопланетного предмета. Нова експедиція запланована на березень-квітень 2023 року. Аві Лоеб та його колеги планують прочесати ділянку океанського дна площею 15 км2 за допомогою потужних магнітів. За словами астрофізика, він вже отримав від американської влади $1,5 млн. на проведення експедиції. І впевнений, що нинішнє дослідження може стати великим відкриттям в науці.

Влітку 2021 року Лоеб заснував проєкт “Галілео”. Його завдання – систематичний пошук доказів присутності на Землі інопланетних технологічних артефактів. Професор упевнений, що інопланетяни є (або були) десь у Всесвіті. От тільки він не думає, що люди колись встановлять контакт з біологічними істотами позаземного походження. Набагато вірогіднішою, на думку Лоеба, є зустріч з безпілотниками, відправленими в космос у минулому вже зниклими високорозвиненими позаземними цивілізаціями.

На цю думку Аві Лоеба наштовхнуло виявлення Оумуамуа — загадкового об’єкта сигароподібної форми, який прилетів з міжзоряного простору та пронісся крізь Сонячну систему восени 2017 року.

Художнє зображення першого відомого міжзоряного об’єкта, який побував у Сонячній системі, Оумуамуа, відкритий у 2017 році. New York Post/Reuters

У березні 2021 року американські астрофізики зробили остаточний висновок, що перший міжзоряний об’єкт є уламком крижаної планети. В його складі виявили замерзлий азот, як на Плутоні та супутнику Нептуна – Тритоні. Найімовірніше, Оумуамуа відколовся від своєї планети близько півмільярда років тому.

А от Лоеб не згодний. На його переконання, Оумуамуа (у перекладі з гавайської “посланець із далекого минулого”) може мати штучне інопланетне походження. Саме таке трактування цього міжзоряного об’єкту і посварило Лоеба з науковою спільнотою. Тепер колеги відмовляються з ним працювати. Проте сам вчений вважає свою гіпотезу нічим не гіршою за інші. Майбутня експедиція може поставити крапку в цій науковій суперечці.

Нагадаємо, астрофізик Аві Лоеб написав близько 800 наукових праць. Він вивчав чорні діри, темну матерію і гамма-спалахи, а у 2012 році потрапив до переліку найвпливовіших людей космічної галузі за версією журналу Time. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, якби Земля була екзопланетою, чи могли б спостерігачі з далекого космосу сказати, що на ній є життя? Про це у своєму новому дослідженні запитують швейцарські вчені. Вони взялись вивчати Землю тими самими методами, якими зараз наука вивчає далекі небесні тіла. Новий погляд на нашу планету допоможе колись знайти у Всесвіті позаземне життя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі