Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сигнали в космос – чи зрозуміло мешканцям інших планет, що на Землі є життя?

Важливо

Якби Земля була екзопланетою, чи могли б спостерігачі з далекого космосу сказати, що на ній є життя? Про це у своєму новому дослідженні запитують швейцарські вчені. Вони взялись вивчати Землю тими самими методами, якими зараз наука вивчає далекі небесні тіла. Новий погляд на нашу планету допоможе колись знайти у Всесвіті позаземне життя.

Про це розповідає Science Alert.

Планетологи з Вищої технічної школи Цюріха (Швейцарія) вивчили багаторічні спостереження за Землею в інфрачервоному спектрі з космосу. Вони прагнули  зрозуміти, як шукати інші населені планети. За висновками авторів, інопланетним астрономам було б не так вже й просто зрозуміти, чи є життя на Землі.

З 70-х років минулого століття космічні апарати побували на Юпітері, Сатурні, Урані, Нептуні, марсоходи та місяцеходи досі борознять поверхню Марса, зонди пролітали крізь атмосферу Венери. Сьогодні наука вже дотягується до екзопланет за межами Сонячної системи. Головне питання, чи є на цих об’єктах життя?

Автори нового дослідження вирішили піти найдоступнішим шляхом у пошуку населених планет — вивчити тими самими методами Землю, а потім перенести результати на далекі небесні тіла.

Для цього зібрали ексклюзивний набір даних – 2700 спектрів інфрачервоного випромінювання Землі з різних ракурсів – північного та південного полюсів, з екватора в Африці та Тихому океані. Якоїсь миті з’ясувалося, що отримати єдину вибірку показників неможливо — спектри сильно відрізняються залежно від пори року на Землі, кута огляду та характеристик основних елементів: води, вуглекислого газу, метану та озону.

Крім того, вид суші з далекого космосу від місяця до місяця змінювався сильніше, ніж у випадку з океанами. Таким чином, якщо інопланетні спостерігачі будуть уважні, вони визначать де на Землі вода, а де материки. Впливають на випромінювання й хмари, але вчені поки що не зрозуміли, як саме.

Велика різноманітність спектрів теплового випромінювання говоритиме позаземному розуму, що перед ним жива, динамічна планета. З розвитком технологій астрономи отримують нові інструменти для пошуку екзопланет. Розумна цивілізація в іншій точці Чумацького шляху зробила б те саме, вважають автори.

Як повідомляло раніше BitukMedia, група китайських та іноземних науковців провела вимірювання ваги галактики Чумацький Шлях, у якій знаходиться Земля. Виявляється, вона важить 550 млрд мас Сонця. Раніше вважалося, що вдвоє більше – близько 1 трлн мас.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі