П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Скіфське золото” повернуть Україні – рішення суду

Важливо

Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама повернути Україні археологічні експонати так званого “скіфського золота”. Їх вивезли закордон на виставку до початку вторгнення в Криму. За експонати 8 років боролися Україна та росія.

Про це повідомляє ВВС.

Вирішальне засідання відбулося у квітні, але рішення суд оголосив лише зараз.

“Музей Алларда Пірсона має передати так звані кримські скарби державі Україна”, – йдеться у рішенні суду.

Росія домагалася повернення експонатів на окупований півострів, однак Нідерланди визнали, що коштовності належать Україні.

“Хоча експонати музею походять із Криму і в цьому сенсі також можуть розглядатися як спадщина Криму, вони є частиною культурної спадщини України”, – повідомив суд.

Експонати тимчасово передадуть до Державного історичного музею України в Києві “до стабілізації ситуації в Криму”.

Російська сторона може подати касацію і спробувати затягнути справу ще на два роки. Але  за нідерландським правом, рішення апеляційного суду починає діяти після його прийняття.

Колекція “Крим – золото і таємниці Чорного моря”  складається із 584 експонатів – понад 2 тис. предметів. Велика частина експонатів – бронзові, керамічні та дерев’яні. Але загалом колекцію умовно називають «скіфське золото» через присутність відповідних значимих експонатів. Її сформували  з експонатів київського Музею історичних цінностей та ще чотирьох музеїв Криму. На початку лютого 2014-го експозицію перевезли в музей Алларда Пірсона в Амстердамі. Українські чиновники та юристи обстоювали зазначену у договорі із музеєм згадку, що власником експонатів є Україна. Таким чином домоглися, аби їх не повертали до окупованого Криму.

Як повідомляло BitukMedia, Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021-го ухвалив передати Україні “скіфське золото” – експонат із кримського музею, які поїхали на виставку до окупації півострова Росією і досі не повернулися в Україну. Рішення є остаточним в апеляції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі