П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пірамідка з 33-х Ейфелевих веж: копають свердловину на глибину понад 11 км (ВІДЕО)

Важливо

Китайські медіа повідомляють про початок створення свердловини глибиною 11 100 метрів у пустелі Таклімакан на північному заході країни. Місцеві геологи сподіваються, що свердловина дозволить краще зрозуміти будову Землі, а також допоможе в пошуках запасів нафти і газу.

Про це розповідає Science Alert.

Є чимало способів, за допомогою яких вчені можуть з’ясувати, що відбувається під поверхнею Землі, наприклад вимірюванням підземних сейсмічних хвиль. Але, мабуть, ніщо не зрівняється з дійсно, дуже, дуже глибокою дірою.

На такий амбітний проєкт зазіхнули у Китаї. Заявлена глибина свердловини – 11 100 метрів – це як поставити одна на одну 33 Ейфелеві вежі. 

Цей проєкт підтримує сам президент Китаю Сі Цзіньпін. Коли її буде завершено, свердловина пройде через 10 континентальних пластів.  Земна кора сягає глибини в середньому близько 30 кілометрів, тому мантії досягти не вдасться.

Очікують, що роботи триватимуть ще понад рік — до них залучать близько двох тисяч тонн обладнання та інструментів, серед яких бурові долота та бурильні труби.

Обладнання, яке використовують для створення свердловини, повинно витримувати температуру до 200 градусів за Цельсієм та атмосферний тиск, приблизно в 1 300 разів вищий, ніж на поверхні.

“Складність реалізації проекту буріння можна порівняти з великою вантажівкою, що рухається на двох тонких сталевих тросах”, — сказав Сунь Цзіньшен, науковець з Китайської інженерної академії.

Вчені сподіваються, що свердловина покращить розуміння геології Землі. Справжньої мети розвідки офіційно не розголошують. Однак, як відомо, така розвідка дозволяє виявити мінеральні та енергетичні ресурси глибоко під земною поверхнею. А отвір буде настільки глибоким, що досягне відкладень, які утворилися 145 млн років тому.

На сьогодні найглибшою з існуючих скважин є Кольська в росії — вона сягає 12 262 метрів. Глибина цієї свердловини дорівнює висоті Евересту і гори Фуджі, розташованих одна на одній. Вона також глибша, ніж найглибша точка океану, Маріанська западина, яка знаходиться на глибині 11 034 метрів нижче рівня моря. Робота над цим радянським проєктом розпочалася у травні 1970 року та тривала до 1994 року. Нині Кольська свердловина занедбана. 

А ще є свердловина BD-04A на нафтовому родовищі Аль-Шахін у Катарі. Її глибина 12 290 метрів.

Як розповідало раніше BitukMedia, величезну блакитну діру – підводну вертикальну печеру – знайшли біля південно-східного узбережжя півострова Юкатан в мексиканській затоці Четумаль. За підрахунками вчених, своєю глибиною вона поступається лише 300-метровій дірі, виявленій у Китаї.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі