Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Зірка Фура” продалась за рекордні $34,8 млн (ВІДЕО)

Важливо

Найбільший і коштовніший рубін з тих, що коли-небудь виставлялись на торги, пішов з молотка в Нью-Йорку за рекордну суму — $34,8 млн.  Експерти називають його “винятковим скарбом”. Рубін має унікальний яскраво червоний відтінок та ідеальну чистоту.

Про це пише CNN.

Напередодні продажу аукціонний дім Sothebyʼs описав коштовність як “надзвичайно рідкісний” рубін. Камінь назвали Estrela de Fura, що у перекладі з португальської “Зірка Фура”.

Рік тому камінь вагою 101 карат був здобутий гірничодобувною компанією Fura Gems у шахті Мозамбіка. Тоді повідомили, що знахідка має унікальну прозорість і насичений яскраво-червоний колір, а що найголовніше – камінь без видимих сторонніх вкраплень.

Потім рубін обробили, видалили домішки, надали йому симетричної форми й відполірували. Після всіх цих маніпуляцій його вага зменшилась до 55,2 карата.

Фото – Sothebyʼs

Рубіни вагою понад 10 карат зустрічаються набагато рідше, ніж не просто алмази, а навіть кольорові алмази. Ціна великих рубінів в міру збільшення ваги зростає в геометричній прогресії.

“Зірка Фура” вражає не лише своїми розмірами та чистотою, а й місцем, де його знайшли. Раніше вважалося, що такі рубіни є лише у Бірмі.

“Він, безперечно, може стати прапороносцем африканських рубінів і дорогоцінного каміння в цілому, привертаючи загальну увагу до того, що вони можуть змагатися і навіть перевершувати бірманські, які завжди високо цінувалися”, — сказав Куіг Брюнінг, глава Sotheby’s Jewelry America.

Рубін “Зірка Фура” походить з мозамбікської провінції Кабу-Делгаду. Проте шахти у цьому районі були закриті після нападів бойовиків, які підтримують ІДІЛ.

До слова, попередній рекорд на аукціоні для рубіна належав бірманському Sunrise Ruby вагою 25,59 карата. Його продали на аукціоні Sotheby’s у Женеві в травні 2015 року за $30,3 млн.

Як розповідало раніше BitukMedia, в індійському штаті Гуджарат робітники компанії VD Global виявили алмаз, всередині якого вільно переміщається інший алмаз. Камінь отримав назву “Серце, що б’ється” — на честь емоцій після його виявлення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі