Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Іспанія конфіскувала викрадені з України золоті артефакти вартістю $63,6 млн

Важливо

Іспанська поліція конфіскувала старовинні золоті артефакти вартістю близько $63,6 млн, викрадені в Україні. Правоохоронці розповіли, що артефакти були з підробленими документами, щоб виглядати так, ніби вони належать Українській православній церкві.

Про це пише Reuters.

Поліція Мадриду повідомила, що серед 11 вилучених артефактів намиста, браслети та сережки, які датуються греко-скіфським періодом між VIII і IV століттями до нашої ери.

Експонати демонструвалися в київському музеї в 2009—2013 роках, а у 2016 році їх незаконно вивезли з України. Який саме був музей — не вказують. Правоохоронці розповіли, що артефакти були з підробленими документами, щоб виглядати так, ніби вони належать Українській православній церкві. Назву церкви теж не зазначають.

Трьох громадян Іспанії та двох громадян України заарештували в рамках розслідування, яке розпочалося у 2021 році після того, як один з предметів – золотий пояс з головами баранів – був проданий в приватномому порядку в Мадриді.

Як розповідало раніше BitukMedia, Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама повернути Україні археологічні експонати так званого “скіфського золота”. Їх вивезли закордон на виставку до початку вторгнення в Криму.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі