П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Важить не художня цінність, а історія – “музей свободи” покаже заборонені експонати

Важливо

Іспанський журналіст та бізнесмен Тачо Бенет готується відкрити у Барселоні “Музей забороненого мистецтва”. Там будуть зацензуровані свого часу роботи Пабло Пікассо, китайського критика режиму Ай Вейвея та скандального фотографа Роберта Меплторпа. Головне не художня цінність твору, а історія, яка за ним стоїть, каже Тачо Бенет.

Про це розповідає The Guardian.

Бенет почав збирати колекцію п’ять років тому. Тепер покаже її у музеї, який відкриється у четвер. Там буде близько 200 експонатів.

Як приклад, Бенет розповідає про твори в’язнів табору Гуантанамо. У 2017-му у Нью-Йорку відбулася їх виставка, але один із членів Ради меморіалу та музею 11 вересня назвав її “фарсом” – у таборі тримають людей, запідозрених у тероризмі. З того часу уряд США постановив, що твори в’язнів табору треба знищувати після їхнього звільнення.

Бенет зібрав роботи художників із США, Європи, Африки та Азії. Хтось із них пережив критику за відверті зображення релігійних постатей, хтось критикував політичних діячів.

Ай Вейвей спромігся образити компанію Lego – він створив із детальок конструктора зображення Філіппо Строцці, Данте Аліг’єрі, Джироламо Савонарола та Галілео Галілей. Ідея полягала у тому, що усі четверо були цензуровані або переслідувані. Портрети були виставлені у Флоренції в 2016 році разом з повітряними кулями, які символізують мігрантів і біженців ХХІ століття. У Lego заявили, що їхні конструктори не можна використовувати з метою висловити будь-які політичні гасла.

Як повідомляло BitukMedia, iспанський музей “Рейна-Софія” зняв заборону на фотографування знаменитої картини Пабло Пікассо “Герніка”. Заборона на зйомку шедевра (навіть без спалаху) діяла протягом десятиліть. Тепер мати фото з шедевром за спиною зможе не тільки Мік Джаггер.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі