Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Татуювання з іменем Христа знайшли на тілі 1300-річної людини

Важливо

Польські вчені в Судані виявили татуювання, що вказує на Ісуса Христа. Його знайшли на 1300-річному тілі на цвинтарі поблизу середньовічного монастиря. Це лише другий випадок, коли татуювання знайшли у середньовічній Нубії.

Про це розповідає Arkeonews.

Співробітники Польського центру середземноморської археології (PCMA) при Варшавському університеті проводять розкопки та дослідження на місці, відомому як Газалі. Нубія – це регіон, який охоплює частини сучасних Єгипту та Судану.

Вчені повідомляють, що татуювання знайшли на правій нозі людини, яка, швидше за все, була чоловіком. Саме татуювання – це символ Хризму або хрисмон (Хі-Ро). Йдеться про христограму — монограму Ісуса Христа, утворену з перших літер його імені грецькою мовою: Х(хі) та Р(ро). В ранніх християн цей вензель був головним символом нової релігії. Це скорочення виникло близько 324 року нашої ери – за часів імператора Римської імперії Костянтина.

Крім христограми, на шкірі покійного витатуйовано грецькі літери “альфа” і “омега”. Це перша та остання літери грецького алфавіту, що символізують християнську віру в те, що бог – це початок і кінець усього.
Зроблена знахідка — лише другий випадок, який підтверджує, що в середньовічній Нубії практикували татуаж.

Світлини та цифрова ілюстрація татуювання Хі-Ро та грецьких літер “альфа” і “омега”, знайдених на тілі в Газалі. Зображення – Kari A. Guilbault

Зацікавило вчених і розташування татуювання – на правій нозі. Під час розп’яття Христу, можливо, в це місце вбили цвях. Попри припущення, що чоловік з татуюванням був християнином, неясно, чи був він ченцем. Його поховали не на тому ж цвинтарі, що й ченців монастиря, а скоріше на могильнику, який, як припускають, використовували люди з довколишніх громад.

Радіовуглецеве датування вказує на те, що ця людина жила десь між 667 та 774 роками. На той час християнство було основною релігією у регіоні. На момент смерті цій людині, ймовірно, було від 35 до 50 років.

Тіло знайшли під час розкопок у 2016 році, але татуювання виявили лише зараз завдяки додатковим недавнім аналізам після розкопок та фотографіям у повному спектрі.

Середньовічний християнський монастир Газалі — одна з археологічних пам’яток Судану, що найбільш добре збереглися. Монастир VII–XIII століть розташований на півночі країни, в пустелі Байуда, неподалік закруту Нілу. Розкопки в монастирі, а також на чотирьох кладовищах з сотнями могил, що примикають до нього, у 2012–2018 роках вела польсько-суданська команда археологів.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені створили реконструкцію обличчя одного з найвідоміших християнських святих.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі