Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Приходьте за спогадами: музей дозволив фотографувати “Герніку” Пікассо

Важливо

Іспанський музей “Рейна-Софія” зняв заборону на фотографування знаменитої картини Пабло Пікассо “Герніка”. Заборона на зйомку шедевра (навіть без спалаху) діяла протягом десятиліть. Тепер мати фото з шедевром за спиною зможе не тільки Мік Джаггер.

Про це розповідає EuroNews.

Шедевр легендарного митця потрапив до Іспанії з Музею сучасного мистецтва у Нью-Йорку в 1981 році. Відтоді тисячі людей щорічно прямують до Мадриду, щоб поглянути на полотно. Між тим, впродовж кількох десятиліть відвідувачам Центру мистецтв королеви Софії заборонялося фотографувати знамениту роботу Пабло Пікассо.

Як пояснюють в музеї, в такий спосіб воліли захистити “Герніку” від спалахів фотоапаратів, штативів, палиць для селфі, а ще, аби запобігти скупченням людей у залі, де експонується картина.

Мік Джаггер сфотографувався на тлі “Герніки” ще до зняття заборони. Фото – X (Twitter)/@vuthy1Iiving

От тільки з’ясувалось, що правила поширюються не на всіх. У червні минулого року на екскурсії в музеї побував Мік Джаггер, а потім опублікував свій знімок “Герніки” в соцмережах. Користувачі, очікувано, обурились. Представники “Рейна-Софії” тоді відмовчались, але факт залишається фактом.

Нещодавно в музеї змінився директор. Ним став Мануель Сегаде, який і оголосив про зняття заборони на фотографування “Герніки” з 1 вересня цього року. Він пояснив, що рішення прийняте для того, щоб відвідувачі мали більше вражень від відвідування музею. “Ми постійно з камерами – чи то концерт, чи будь-який інший культурний захід. Ми вважаємо, що немає сенсу в тому, аби “Герніка” була позбавлена цього культурного аспекту, на який вона заслуговує”, – пояснив Сегаде.

Втім, деякі правила та обмеження залишилися. Так, не можна користуватися стабілізаторами, палицями для селфі, моноподами та спалахами.

8 квітня 2023 року з дня смерті Пабло Пікассо минуло рівно пів століття. “Герніка” вважається однією з найзнаковіших робіт засновника кубізмуяка є певною мірою хворобливим, але правдивим переосмисленням кривавої реальності.

Близько 4:30 пополудні 26 квітня 1937 року жителі баскського міста Герніка здійняли голови і побачили групу літаків. Це були бомбардувальники двох ескадрилій — нацистського Легіону Люфтваффе “Кондор” та фашистського італійського Aviazione Legionaria Вони виконували завдання знищити Герніку на підтримку генерала Франциско Франко, лідера правого перевороту проти соціалістичного уряду Іспанії, який почався рік перед тим. Близько 24 літаків скинули 22 тонни боєприпасів під час послідовних нальотів, які тривали декілька годин. Для порівняння, яке наводить “Дзеркало тижня”, російська армія за один місяць кривавої весни 2022 року скинула 714 тонн авіабомб у тротиловому еквіваленті на металургійний комбінат “Азовсталь” у Маріуполі.

Після нападу велика частина Герніки лежала в руїнах. Тоді загинули від 200 до понад 1000 людей із загальної кількості населення в 7 тис. Точну цифру так і не встановили.

Пабло Пікассо закріпив пам’ять про цю трагічну сторінку історії своїм шедевром “Герніка” (1937), який вважається іконою антивоєнних настроїв.

Як розповідало раніше BitukMedia, Британські науковці за допомогою штучного інтелекту відновили зображення оголеної жінки під картиною “Сніданок сліпого” іспанського митця Пабло Пікассо. 


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі