Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Пікассо був би щасливий”: штучний інтелект відновив зображення оголеної жінки під картиною, якій 118 років

Важливо

Британські науковці за допомогою штучного інтелекту відновили зображення оголеної жінки під картиною «Сніданок сліпого» іспанського митця Пабло Пікассо. Ймовірно, художник замалював картину, бо не мав грошей на нове полотно.

Про це повідомило CNN.

“Я сподіваюся, що Пікассо був би щасливий, дізнавшись, що скарб, який він приховав для майбутніх поколінь, нарешті відновили. Через 48 років після його смерті та через 118 років після того, як картину приховали”, — зазначив один із дослідників Джордж Канн.

Про те, що під «Сніданком сліпого» є інше зображення, було відомо й раніше. Однак досі вченим не вдавалося детально відновити намальоване.

На цей раз під верхнім шаром фарби контури оголеної жінки знайшли за допомогою рентгенофлуоресцентного аналізу. Далі вчені використали штучний інтелект, який вивчав особливості стилю Пікассо.

Нейромережа підібрала кольори та відновила текстури мазків. Потім картину надрукували за допомогою 3D-принтера.

Вчені визнають, що оригінал оголеної жінки може відрізнятися від того, що запропонував штучний інтелект. Однак поки у науковці немає технологій, які запропонували б точніше відтворення.

Дослідники вважають, що оголену жінку Пікассо написав під час «блакитного» періоду на початку кар’єри митця (1901-1904). За словами науковців, навряд Пікассо хотів замальовувати свою роботу. Однак на початку 20 століття художник був бідним та не мав грошей на нове полотно, тож замалювавши картину митець, імовірно, намагався заощадити.

Картину «Сніданок сліпого» іспанець написав у 1903 році. Наразі вона зберігається у Музеї мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі