Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“За метафізичний трилер” – Букерівська премія 2022 дісталась письменнику зі Шрі-Ланки

Важливо

47-річний письменник Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки отримав Букерівську премію за свій другий роман “Сім місяців Маалі Алмейди” (The Seven Moons of Maali Almeida). Карунатілака зазначив, що його твір, зокрема, про зло корупції, расового цькування і кумівства. Приз переможця – 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Про це йдеться йдеться на офіційному сайті Букерівської премії та в Instagram організаторів премії.

Дія роману Карунатілака відбувається у 1990 році – під час громадянської війни в Шрі-Ланці.

Головний герой книги – Маалі Алмейда, військовий фотограф, азартний гравець і прихований гей. За сюжетом він прокидається мертвим, не маючи жодного уявлення про те, як і чому його вбили. Чоловік хоче розкрити таємницю власного вбивства. У потойбічному світі йому дають сім місяців – спробувати зв’язатися з чоловіком і жінкою, яких він любить найбільше. Далі він має привести їх до схованки з фотографіями, які повинні приголомшити країну.

У своїй промові Карунатілака зазначив, що його роман, зокрема, про зло корупції, расового цькування і кумівства.

Карунатілака цього року вперше потрапив до шорт-листу премії. Книга була опублікована 4 серпня 2022 року.

Критики оцінили твір як “метафізичний трилер, нуар потойбічного життя, який стирає кордони не тільки різних жанрів, а й життя і смерті, тіла і духу, Сходу і Заходу”.

Шехан Карунатілака – другий письменник зі Шрі-Ланки за всю історію премії, який отримав нагороду. Першим став Майкл Ондатже у 1992 році за роман «Англійський пацієнт». Перш ніж обрати переможця, журі з п’яти осіб прочитало 170 романів. Карунатілак виграв одноголосним рішення суддів.

«Судді обрали книгу за амбіції, розмах і майстерність, сміливість, зухвалість і веселість виконання. Книга веде читача в мандрівку на американських гірках через життя і смерть, аж до того, що автор описує як темне серце світу. І там читач, на свій подив, знаходить радість, ніжність, любов і вірність», — сказав колишній директор Британського музею, голова журі премії Ніл МакГрегор.

Нинішня церемонія присудження нагороди відбулася у Лондоні. Награду переможцю вручила королева-консорт Камілла.

Букерівська премія – одна з найпрестижніших нагород у світі англомовної літератури. Переможець отримує 50 тисяч фунтів стерлінгів. Вперше вручення нагороди відбулося в 1969 році. До 2002 року премію спонсорувала харчова британська компанія Booker, McConnell Ltdruen, звідси і назва премії.  З 2002 року спонсором Букерівської премії виступає компанія Man Group, тому повна офіційна назва премії — The Man Booker Prize.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Олександра Матвійчук, голова українського Центру громадянських свобод, стала лауреаткою премії “За правильний спосіб життя”. Її ще називають альтернативною Нобелівською премією. Український Центр та правозахисницю винагородили “за розбудову стійких демократичних інституцій в Україні та моделювання шляху до міжнародної відповідальності за воєнні злочини”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі