Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

За росію не переймаються – екс-посол США до України прокоментував “ядерні” навчання НАТО

Важливо

17 жовтня у Європі розпочалися щорічні навчання НАТО із ядерного стримування “Стійкий полудень” Вони збігаються із “ядерними” навчанням “Грім”, які проводять росіяни. Попри всі останні заяви і погрози кремля, Захід не бачить у них загрози.

Про це у коментарі BitukMedia заявив Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні за президентства Білла Клінтона, старший дослідник Інституту Брукінґса Стівен Пайфер.

Цього року у навчаннях “Стійкий полудень” візьмуть участь 14 країн. Застосування ядерних бомб будуть відпрацьовувати над Бельгією, Північним морем та Великою Британією. Серед близько 60 літаків, які будуть брати участь у навчаннях, буде ядерний стратегічний бомбардувальник В-52 “Стратосферна фортеця”.

Стівен Пайфер у своєму коментарі BitukMedia підкреслив, що навчання є регулярними і їх призначення через заяви росії застосувати ядерну зброю цього року не змінювалося.

“”Стійкий полудень” – це регулярні навчання НАТО. Він призначені для відпрацювання застосування ядерного елементу стримування та оборони НАТО. НАТО не говорило про зміни в цій позиції через ядерні погрози Росії, і немає підстав вважати, що такі зміни потрібні”, – сказав Пайфер.

Він підкреслив, що бойова ядерна зброя під час навчань не використовується, аби не завдати шкоди цивільному населенню.

Також Пайфер відзначив, що у американських і натівських військових не викликає занепокоєння той факт, що росія проводить “ядерні” навчання одночасно із Заходом.

“Росія провела низку ядерних навчань і пусків стратегічних ракет до та після лютневого вторгнення в Україну. Наскільки мені відомо, ані американські військові, ані НАТО не бачать нічого, що могло б викликати занепокоєння у нинішніх навчаннях”, – сказав дипломат.

Раніше у своєму блогу для BitukMedia Пайфер написав, що Києву варто думати про угоди, за якими після війни Захід би допоміг Україні побудувати і підтримувати потужну армію, оснащену сучасною західною зброєю, яка б могла стримати напад Росії. Такий тип зобов’язань було б для України простіше отримати, ніж членство у НАТО.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі