Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

День бабака в реалі: 80-річний чоловік опинився в щоденному дежавю

Важливо

У 80-річного пенсіонера виявили незвичайний прояв хвороби Альцгеймера. Пацієнту здавалося, що кожен день з ним відбуваються одні і ті самі події. Рідкісний когнітивний розлад діагностували неврологи з Королівського шпиталю принца Альфреда, лікарні Університету Маккуорі (Австралія) та лікарні Університетського коледжу Лондона (Велика Британія). Те, що люди назвуть звичним “днем бабака”, вчені – “дежа векю”. Як “дежа вю”, тільки патологічне.

Про це розповідає Daily Mail.

Експерти повязали стан чоловіка, ім’я якого у дослідженні не називають, з порушеннями пам’яті. У тих пацієнтів, хто не здатен зберігати короткострокові спогади, як то кажуть, щодня новини, а у цього чоловіка –  “щодня нічого нового”.

Чоловік вважав, що його електронна книга та телевізор зламалися, бо щодня показували йому ті самі сторінки для читання, програми та фільми. Він навіть зв’язався з виробником техніки та запросив майстра, але його запевнили, що все працює справно. Потім він зрозумів, що кожен день його так само оточують ті самі люди на вулиці.

“Кожен день  — повторення попереднього. Куди б я не поїхав, на узбіччі дороги одні й ті самі люди, позаду мене ті самі машини з тими самими людьми в них. Одна і та сама людина виходить з машин у тому ж одязі, з тими ж сумками, каже ті самі речі. Нічого нового”, – наводить слова пацієнта DailyMail.

Сім’я чоловіка звернулася до фахівців. Вчені провели дослідження та підтвердили у пенсіонера хворобу Альцгеймера. Стан пам’яті пацієнта вони визначили як déjà vécu, що з французької перекладається як “вже жив”. На відміну від відомого багатьом déjà vu (“вже бачив”), йдеться про стійке хибне відчуття, що події повторюються знову і знову.

Науковці взялись за цікавий випадок з усією серйозністю. Були проведені когнітивні тести, комп’ютерна томографія, МРТ, позитронно-емісійна томографія (ПЕТ) мозку.

МРТ головного мозку пацієнта показала ознаки хвороби Альцгеймера.

“Протягом двох років після появи симптомів у нього були порушення вербальної пам’яті та виконавча дисфункція під час нейропсихологічного обстеження. На МРТ зафіксували генералізовану атрофію лівої скроневої області. А ПЕТ та КТ показали гіпометаболізм лівої скроневої та двосторонньої лобової частки”, — йдеться у звіті медиків.

За словами авторів дослідження, синдром déjà vécu пов’язаний із заміною спогадів вигаданою інформацією. Все це наслідки хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних розладів.

Дослідники зазначили, що подібний випадок було вперше описано у 1896 році. А у 2021 році в Амстердвмі схожий розлад мала жінка 84 років: на вулиці вона підходила до випадкових людей, бо вважала їх знайомими. Лікування тоді не мало результатів. “Однак, на відміну від дня бабака, déjà vécu не має тенденції до хеппі енду”, — пишуть дослідники у випадку жінки.

У випадку з неназваним чоловіком лікарі намагалися лікувати його курсом імунотерапії. Її зазвичай призначають у випадках раку для знищення злоякісних клітин. Однак, як повідомляється, стан пацієнта протягом наступних чотирьох років не покращився і він продовжував демонструвати ознаки хвороби Альцгеймера.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені взялись за розкриття таємниці дежавю. Їхня остання гіпотеза – просторова схожість.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі