Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Розвінчання міфу: скільки насправді часу потрібно для формування нової звички

Важливо

У новому дослідженні вчені розвіяли популярний міф про те, що для формування нової звички потрібно повторювати ті самі дії 21 день поспіль.

Про це розповідає Science Alert. 

Фахівці з Каліфорнійського технологічного інституту, Чиказького та Пенсільванського університетів вивчили на прикладі 30 тисяч людей, скільки часу потрібно для формування звички. Твердження про те, що вистачить і 21-го дня, вчені назвали міфом.

Появою популярного, але сумнівного твердження суспільство завдячує американському пластичному хірургу Максвеллу Мальцу. Він також був автором книг з “самодопомоги та мотивації”. Один з його бестселерів 1960-го року і породив міф: аби змінити свій спосіб життя і мати нові звички, потрібно лише три тижні. Медик виходив з власних спостережень за тим, скільки часу потребує пацієнт, щоб звикнути до нових рис свого обличчя. Попри критику професійних психологів, ідея прижилася та стала популярною.

У новому дослідженні команда з США використала дані 33 тисяч людей. Тридцять тисяч з них регулярно тренувалися у спортзалах: приблизно 12 млн разів протягом чотирьох років. Інші три тисячі були співробітниками лікарень, які за сотню змін помили руки 40 млн разів.

Проаналізувати масив інформації, що свідчив би про передбачувану поведінку учасників експерименту, вченим допоміг алгоритм машинного навчання. За словами експертів, висновок їх не здивував – для формування різних звичок потрібен різний час.

“Всупереч поширеній думці про “магічну кількість” днів для формування звички, ми виявляємо, що зазвичай потрібні місяці, щоб сформувати звичку ходити в спортзал, і тижні, щоб виробити звичку мити руки в лікарні”, – зробили висновок вчені.

Висновок такий: в середньому учасникам знадобилося від 4 до 7 місяців, щоб увійти в ритм тренувань. Це вдвічі більше, ніж демонстрували попередні дослідження. Різницю пояснили тим, що роботу проводили “в природних умовах, а не в штучному середовищі психологічних лабораторій”.

Працівники охорони здоров’я при цьому набагато швидше звикли регулярно обробляти руки – лише за кілька тижнів.

Дослідження демонструє, що термін формування звичок залежить від багатьох факторів: від особливостей людини; від того, якого роду це навик – простий або вимагає зусиль; від сигналу, який запускає цю поведінку тощо.

Як розповідало раніше BitukMedia, жінки в середньому краще за чоловіків розуміють, що відчуває або думає інша людина. Це підтвердили результати тривалого експерименту, в якому взяли участь понад 300 тис. людей з 57 країн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі