П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Україна довела, що вона відбулася як держава – підсумки 2022 року

Важливо

2022-й рік став роком тотальної війни на усіх фронтах. Хтось сміливо пішов на передову, хтось на своїх плечах виносив людей із палаючих будівель, хтось роздубував безцінний в умовах напівоточення корм для тварин і волонтерив, хтось налагоджував контакти із заокеанськими фірмами і скуповував таке необхідне для наших бійців обладнання. Більшість цього робили прості українці, які вивезли Україну на своїх плечах. Україна отримала символ нових незламних героїв – оборонців “Азовсталі”. Хоча кожне місто, яке опиняється під ударами російської зброї, – незламне.

BitukMedia із українськими та західними експертами підбиває підсумки року, що минає, і прогнозує рік наступний.

Українське суспільство витримало попри все

“Українське суспільство стало тим, хто витримав іспит на відданість державності. Україна зусиллями своїх громадян довела, що вона відбулася як держава”, – кажe BitukMedia директор Інституту світової політики Євген Магда.

Фото: Christopher Occhicone

Згоден із ним і футуролог, професор КНУ ім. Т. Г. Шевченка, засновник бізнес-спільноти Board Андрій Длігач. Від підкреслює, що український бізнес довів, що він є дуже патріотичним. Крім того, він зарекомендував себе дуже стійким.

90% українських підприємців долучилися до допомого тро зсу та волонтерам

“У березні 75%  українських підприємств зупинилися, вже у травні не працювали лише 30% підприємців. 90% підприємств долучилися до допомоги ТрО, ЗСУ та взяли на себе гуманітарну функцію”, – наводить цифри Длігач.

“Бізнес у цьому році ініціативно переплатив наперед податок на прибуток – це прибрало більше 70 млрд з бізнесу, гроші пішли до бюджету. Це була ініціатива самих підприємців, і фактично держава отримала кредит”, – підкреслює він.

Україна здобула небачену міжнародну підтримку

Український народ та його установи отримав різноманітні міжнародні премії, які визнають мужність та героїзм:

Українському народу вручили премію Сахарова За свободу думки в Європарламенті.

У столиці Норвегії Ослo Нобелівську премії миру від України отримав Центр громадянських свобод.

Американський журнал TIME визнав людиною року Володимира Зеленського і “дух України”.

На Міжнародному безпекового форумі у канадському Галіфаксі премію імені сенатора Джона Маккейна присудили усім жінкам України.

Пес Патрон став першим у світі собакою, який отримав титул Пес доброї волі від ЮНІСЕФ.

Фото: ДСНС/Telegram

Жінки, які боронили Маріуполь, та Асоціація родин захисників “Азовсталі” отримали нагороду “Солідарність” іспанського видання El Español. 

Президент України Володимир Зеленський отримав престижну нагороду Oxi Courage Award від США.

Письменник Сергій Жадан став лауреатом Премії миру 2022 від Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів.

До збору коштів для України долучилися астронавти та музиканти, а на фронті воював внучатий племінник американського президента Джона Кеннеді.

“Протягом наступних після вторгнення понад 300 днів ЄС та НАТО запровадили безпрецедентні санкції проти Росії, надали Україні масштабну фінансову та військову допомогу , Україна стала разом з Молдовою кандидатами на вступ до ЄС у рекордні терміни”, – нагадує Євген Магда. Хоча й підкреслює, що із росією торгівлю повністю не припинили, а статус кандидата до ЄС надали скоріше з прагматичних причин.

“Захід публічно сформулював свою позицію щодо російсько-української війни устами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга “Росія не переможе у цій війні””, – додає він. Хоча Захід і не хотів би, аби росія розвалилася, відзначає Магда.

Але є у сумні новини

Війна показала, що українська влада поки не готова до суттєвих змін. При тому що вона не однорідна – є ліберальні діячі, які готові проводити критично важливі реформи, але є і ті, хто їм опирається.

Головною нинішньою проблемою Длігач називає надмірну зарегульованість економіки та величу частку державної власності у бізнесі. Вона зросла після того, як держава націоналізувала підприємства олігархів. Із такими показниками не можливо відновити економіку, не те що зробити економічний стрибок. А він Україні вкрай необхідний, каже футуролог.

Інша проблема, вважає експерт, що українська влада за майже рік війни так і не виробила достеменного і ефективного плану реконструкції і розвитку України. Починати відбудовувати Україну треба уже зараз, до закінчення війни. А ми так і не спромоглися показати нашим західним партнерам, чого ж ми таки хочемо, бідкається Длігач. Це веде до того, що ЄС починає запускати свої  бюрократичні механізми, які менш ефективні, ніж якби ми продемонстрували власне бачення, що саме нам потрібно.

україна не має стратегії відбудови та модернізації

Третьою важливою складовою виявилася корупція, яка під час війни проявилася на усіх рівнях. Україні варто укласти новий суспільний договір і зробити так, аби давати хабарі було економічно невигідно, закликає футуролог.

“Верховна Рада не стала машиною з ухвалення необхідних державі рішень. Вона, швидше, перетворилася на допоміжний орган ОПУ, який оперативно голосує за потрібні законопроєкти, які можна протягнути, користуючись умовами воєнного часу”, – констатує Магда.

Однак, наголошує Магда, багато політиків пішло на війну без піару.

Чому навчила світ війна із росією

Багато країн, які раніше переконували себе, що потенційної агресії від сусідів не буде, тепер ставляться до такої можливості більш серйозно і більше вкладають  у потенціал стримування та оборони, каже BitukMedia старший політолог у американській RAND Corporation, експерт із міжнародної безпекової політики Карл Мюллер.

“І хоча говорити про повернення до стану перед Першою світовою чи умов холодної війни зарано, але на Заході уже сформувався чіткий консенсус проти росії – навіть там, де критикувати кремль було неприйнято”, –  підкреслює Мюллер.

Однак протягом війни 2022 року Захід вдавався лише до контрольованої ескалації у протистоянні України та росії. Тому зброю постачали дозовано, поступово нарощуючи потужність. Але дійсно ефективні зразки, як американські системи ППО чи літаки, до Нового року не надали.

Фото: https://www.instagram.com/libkos/

“Перша причина – це недостатнє розуміння війни і страх розширення війни і набуття цією війною більш широкого масштабу, перехід її на рівень світової війни, навіть у ядерну. Але за останні місяці цей рівень нерозуміння війни значно зменшився і буде і далі зменшуватися”, – каже BitukMedia аналітик Стокгольмського центру із вивчення Східної Європи Андреас Умланд.

Можна очікувати, припускає Умланд, що у 2023 році поставки зброї будуть збільшуватися, особливо оборонного озброєння.

«У якомусь сенсі, це зараз і в інтересах самої Європи. Адже якщо інфраструктура України буде сильно пошкоджена, то ще кілька мільйонів українців утече до ЄС від холоду та голоду», – підкреслює аналітик.

Станом на 1 грудня із України виїхали 14,5 млн українців. 11,7 млн – до країн ЄС.

Чого чекати наступного року

“Війна, на жаль, триватиме, оскільки путін не має жодних намірів її припиняти”, – констатує Магда.

Щодо міжнародної ситуації, то Магда припускає, що в одній із країн G-7 росія інспірує дочасні парламентські вибор.

“Проте сама росія і надалі буде закручувати гайки у внутрішній політиці, розповідатиме, що в Україні вона воює з НАТО та поринатиме все глибше до мороку середньовіччя у суспільному житті”, – каже експерт.

Захід досі не переступив психологічний бар’єр щодо постачання Україні наступального озброєння, вважає Умланд. Однак є ймовірність, що ситуація зміниться.

Передача україні танків “леопард-2” стала б новим рубіконом для заходу

“Фінляндія наче як хоче передати Україні першу партію танків “Леопард-2″. Якби це сталося, то це був би перехід нового Рубікона і можна було б розраховувати на більш швидкий перехід до поставок більшої кількості наступального озброєння Україні”, – каже Умланд.

Воля України до спротиву не зламається. Але допоки москва вважатиме, що вести війну вигідніше і що так росія почувається більш стабільно, ніж після підписання миру, вона це робитиме, каже Мюллер.

Обидві країни будуть вирішувати три основні задачі – наступ на передовій, удари на велику відстань, робота ППО. Поки що ні одна, ні інша країна не отримала паритет у всіх трьох пунктах.

“Можна припустити, що Україна буде більше ефективною, ніж Росія. Її перехід до використання західної військової техніки уже відбувається – хоч і в обмеженій кількості, але він, ймовірно, буде посилюватися і в наступному році. Питання в тому, чи зможе росія уникнути великих поразок”, – підсумовує він.

україна зможе повернутися до експорту електроенергії

Ну й на останок – оптимістичний економічний прогноз від Длігача:

“Світ уже цього року впорався із газовою залежністю від росії – LNG-термінали розгораються дуже швидко. Туреччина знайшла чергове родовище природного газу на 58 млрд кубометрів. Країни центральної Азії почнуть більш активно грати на ринку. Іран і Венесуела активніше долучаться до міжнародної торгівлі наступного року – з ними укладуть компроміс. Звісно, Китай трохи отримає преференції за рахунок здешевленого російського нафти і газу. Але Китай точно не буде продукувати економічні війни.  

Я впевнений, що наступного року Україна повернеться навіть до експорту електроенергії – росія не спроможна знищити українську енергетичну інфраструктуру. А натомість ми за рахунок наших партнерів зможемо її навіть частково модернізувати”.

Фото: https://www.instagram.com/libkos/

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі