Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українському “Центру громадянських свобод” вручили Нобелівську премію миру

Важливо

10 грудня у столиці Норвегії Ослo відбулося вручення Нобелівської премії миру. Від Україн її отримав Центр громадянських свобод – і це перші в історії незалежної України, хто отримав таку нагороду. Її отримала голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Виступ Матвійчук є на відео із церемонії нагородження на офіційному YouTube Нобелівської премії.

Вона говорила про те, що права людини мають бути таким же значимим фактором для побудови міжнародних стосунків, як і економіка та безпека. Щодо нинішніх викликів немає напрацьованих рішень, підкреслила вона.

Також Матвійчук багато говорила про страждання, яких зазнає Україна через повномасштабне вторгнення.

“Нема таких слів, аби передати біль матері, яка втратила новонародженого сина після обстрілу пологового відділення лікарні. Вона щойно пригортала свою дитину, називала на ім’я, вдихала її запах. І раптом – російська ракета зруйнувала весь її всесвіт”, – сказала Матвійчук.

“Ви не маєте бути українцями, щоб підтримувати Україну. Достатньо бути просто людиною”, – підсумувала вона.

По завершенні промови зал аплодував стоячи.

Цього року Премію миру розділили з Україною російська організація “Меморіал” та білоруський правозахисник Алесь Біляцький.

Як повідомляло BitukMedia, на Міжнародному безпекового форумі у канадському Галіфаксі премію імені сенатора Джона Маккейна присудили усім жінкам України. Зазвичай її дають чиновникам, які проявили себе у боротьбі за справедливість.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі