Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зеленський отримав престижну премію Oxi Courage Award – вона має захоплюючу історію

Важливо

Президент України Володимир Зеленський отримав престижну нагороду Oxi Courage Award від США. Її вручив вручив радник президента США із питань національної безпеки Джейк Салліван послу України Оксані Маркарової. Премію вручають щорічно чоловікові та жінці, які вчинили сміливі дії, що сприяли просуванню або збереженню свободи та демократії.

Про отримання нагороди Зеленський повідомив у Telegram.

“Коли виникає загроза свободі, вона стосується людей будь-де, а не лише там, де людські права знищують, а людей принижують. Коли свободи десь меншає, її меншає у всього людства. Тому це небезпека для всіх”, – написав голова Української держави.

На сайті премії йдеться, що на її запровадження надихнула історія протистояння Греції і нацистської Німеччини, яка нагадує протистояння Давида і Голіафа. 28 жовтня 1940-го представники так званих “країн Осі” приїхали до резеденції грецького прем’єра і вимагали, аби він здався.

Тодішній прем’єр Іоанніс Метаксас до війни був популістом, розпустив парламент, зловживав владою і навіть стилізував власні атрибути під фашистські. Але на вимогу гітлерівських посібників він відповів коротко – одним слово – “Ні” (грецькою – “охі”). Греція була окупована. Але 28 жовтня для неї досі лишається національним святом – Днем Охі.

Жінка, яка цього року отримала премію, – Масуме “Масіх” Алінеджад-Гомі. Це опозиційні іранська журналістка, авторка та політична діячка, відома критикою нинішньої влади.

Як повідомляло BitukMedia, письменник Сергій Жадан став лауреатом Премії миру 2022 від Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів. Нагороду йому вручили на Франкфуртському книжковому ярмарку – “за видатну мистецьку творчість та гуманну позицію”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі