Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Німеччина нагородила Сергія Жадана Премією Миру

Важливо

Письменник Сергій Жадан став лауреатом Премії миру 2022 від Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів. Нагороду йому вручили на Франкфуртському книжковому ярмарку“за видатну мистецьку творчість та гуманну позицію”.

Про це в себе у facebook повідомила директорка музейного комплексу “Мистецький арсенал” Олеся Островська.

На врученні Премії миру, яку приурочили до закриття книжкового ярмарку у Франкфурті, Жадан виголосив чуттєву промову про зміни, які викликає війна. Він розповів німцям про водія одного з підрозділів з “чорними натрудженими руками”, який вивозить тіла загиблих з-під палючого сонця, і пригадав свій виступ для військової частини, яка “вийшла на перепочинок після тривалих важких боїв” і в очах якої можна було “побачити два місяці пекла”.

48-річний Сергій Жадан отримав Премію миру за видатну мистецьку творчість та гуманну позицію. За те, що, “ризикуючи життям, допомагає і підтримує людей на війні”. Це щорічна премія Німецької асоціації книготоргівлі з призовим фондом 25 тисяч євро. Її присуджують вже понад 70 років.  

Сергій Жадан отримав Премію миру в Німеччині / Фото Українського інституту книги

До Жадана цю премію отримували Мартін Бубер, Герман Гессе, Карл Ясперс, Януш Корчак, Лешек Колаковскі, Астрід Ліндрен, Сюзан Зонтаг, Орхан Памук, Маргарет Етвуд.

Раніше цього місяця стало відомо, що у німецькому видавництві Suhrkamp Verlag вийшла нова книжка Сергія Жадана “Himmel über Charkiw: Nachrichten vom Überleben im Krieg” (“Небо над Харковом: Новини про переживання війни”).

20 жовтня український поет, письменник, музикант та волонтер Сергій Жадан удостоївся польської премії імені Серхіо Віейра де Молла за внесок у боротьбу за права людини.

“Надзвичайно вдячний журі Польської Нагороди імені Серхіо Віейра де Молла за отриману сьогодні премію. Премія присвячена питанням прав людини. Грошову складову (10 тис. злотих) радо інвестую в оборону Харкова. Вільний український Харків — це саме про права і свободи», — написав він у Facebook. 

Фото – Facebook/Сергій Жадан [офіційна сторінка]

Премія, якою відзначають у Польщі за вагомий внесок у боротьбу за права людини, названа на честь бразильського дипломата Серхіо Віейра де Молла, який понад 34 роки працював в ООН. Він загинув під час вибуху у будівлі ООН у Багдаді 19 серпня 2003 року.

Як повідомляло раніше BitukMedia, гурт Gogol Bordello, заснований емігрантом із Боярки Євгеном Гудзем, зняв кліп на пісню Take Only What You Can Carry.  У ньому знялася фронтвумен гурту KAZKA Олександра Заріцька. Слова написав Сергій Жадан.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі