Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

7 до 1: скільки цивільних забезпечує одного військового – економіст

Важливо

Щоб фінансувати одного українського солдата, мають працювати 7 цивільних із місячною зарплатою у 20 тис. грн. Але нинішнього бюджету України не вистачає на покриття навіть невійськових потреб.

Такі думки в інтерв’ю Радіо ПЕРШЕ висловив доктор економічних наук, професор Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

Витрати на війну з українського бюджету складають 120 млрд грн щомісяця, за офіційною статистикою – це приблизно дорівнює усій щомісячній видатковій частині бюджету до 24 лютого. Ці кошти ідуть на зарплату військовим, закупівлю паливно-мастильних матеріалів та зброї – і з кожним місяцем ці витрати збільшуються, каже економіст. У 2020 році щомісяця видатки на армію складали 10-15 млрд. грн. Зараз 30 млрд грн іде виключно на зарплату військовослужбовцям щомісяця.

«Для прикладу, до війни 24 лютого зарплата військовослужбовця складала 12 тис. в місяць, зараз ті, хто перебувають на фронті,  отримують 150 тис.», – пояснює Другов

Україна перекриває зростання видатків за рахунок міжнародних кредитів, безповоротної допомоги з-за кордону та емісії гривні. Але навіть за «оптимістичними» підрахунками інфляція в Україні зараз становить 20%. Також це призводить до зростання курсу валют. На думку Другова, в Україні є зараз два курси – офіційний, закріплений НБУ – 29,25 грн за один долар США, і реальний. На «чорному ринку» курс сягає 38 грн за один американський долар. Курс валюти росте під час паніки, коли люди починають її швидко скуповувати.

Аби забезпечити одного військового, потрібно, щоб 7 цивільних працювало повний робочий день, якщо ми беремо за середню зарплату у 20 тис грн, каже Другов. Але в реальності доходи від податків і зборів не можуть покрити навіть невійськову частину бюджету – соцвиплати, допомогу внутрішньо переміщеним особам, зарплати бюджетникам тощо.

«Відверто кажучи, ми зараз повністю залежні від фінансової допомоги з-за кордону», – зізнається експерт

«У довгостроковій перспективі ми всі заплатимо за те, що вмикаємо друкарський верстат», – говорить економіст і додає, що Україні краще отримувати більше закордонних безповоротних грантів, ніж позик. А також закликає працювати тих, хто не на фронті, платити податки і купувати товари, адже це даватиме змогу платити зарплати працівникам і наповнювати бюджет.

Разом з тим, експерт проти того, щоб забрати усіх чоловіків у армію. Це призведе до падіння дохідної частина бюджету у вигляді податків від доходів і значно збільшить видаткову частина бюджету, каже він, адже військові знаходяться на утриманні держави. В такому разі інфляція вийде далеко за межі 20%, на які розраховує уряд. Тому не можна призивати огульно всіх, а треба мати баланс і діяти відповідно до військових задач, які ставить собі Генштаб.

Як повідомляло BitukMedia, Олексій Другов передбачає відновлення 80% підприємств на сході України після перемоги над росією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі