Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

До 80% промисловості на сході України відновить свою роботу – економіст Олексій Другов

Важливо

Перехід української економіки на «військові рейки» є невідворотним. Зараз відбувається падіння виробництва. Однак після перемоги над росією економічне становище України покращиться.

Такі думки в інтерв’ю Радіо ПЕРШЕ висловив доктор економічних наук, професор Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

Економіст пояснює, що дохідна частина бюджету нашої держави складається із приблизно трьох однакових частин – податки із доходів і зборів; кошти від закордонних партнерів і спонсорів і емісія гривні. Через війну відбулося падіння промисловості, і Україна зараз самостійно не здатна покрити навіть невійськові витрати з бюджету.

На думку експерта, перехід української економіки на «військові рейки» є невідворотним. Це означає, що відбудеться перехід на командну модель, коли підприємства створюються не тому, що є попит на ринку, а тому що це потрібно для виживання країни, як-то ремонтні підприємства чи підприємства із виготовлення набоїв. Крім того, експерт відзначив, що виробництво зброї є найбільш прибутковим, бо ми зможемо вироблені зразки продавати закордон.

«В України немає іншого виходу, такі підприємства повинні працювати. Але це не означає, що у нас не повинно бути цивільної економіки, інакше ми не зможемо фінансувати державні замовлення на зброю», – підкреслив експерт. Також відзначив, що невійськові галузі економіки мають продовжувати працювати за ринковою моделлю.

Другов пояснює, що зараз відбулося падіння економіки через те, що зупинилися підприємства, які були на сході України – деякі потужності вдалося перенести у західні регіони, але повністю це зробити неможливо. Але він впевнений, що після війни економічний потенціал України відновиться.

«Після нашої перемоги у східній Україні 70-80% промисловості, яка була розташована там, буде працювати на Україну», – прогнозує Другов.

Як повідомляло BitukMedia, Рада ЄС підтримала виділення 1 млрд євро макрофінансової допомоги для України на підтримку економіки в умовах війни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі