Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пінгвінський QR-код: вчені виявили, що птахи вміють відрізняти один одного

Важливо

Орнітологи з Італії виявили, що африканські пінгвіни можуть відрізнити свого партнера від іншого пінгвіна з колонії за малюнком крапок на його “фартушку”. Птахи довше дивилися на фотографії партнерів, аніж на фотографії інших знайомих родичів, але лише в тому випадку, якщо бачили крапки на тілі.

Про це розповідає New Scientist.

Дослідники з Туринського університету (Італія) виявили, що пінгвіни вміють відрізняти один одного, але не як люди (по обличчях) і не як деякі інші птахи (за голосами). Крім “чорних фраків”, африканські пінгвіни мають є точкові візерунки на білому пір’ї грудки. Ці малюнки не повторюються. І, як з’ясували дослідники, за ними пінгвіни впізнають своїх.

Команда на чолі з психологом Луїджі Бачіадонна працювала в зоопарку неподалік Рима, де мешкає невелика колонія африканських пінгвінів (Spheniscus demersus). Вчені помітили, що наглядачі зоопарку використовували пінгвінські цятки, щоб розрізняти тварин. Бачіадонна зацікавився, а чи можуть пінгвіни робити так само? Дослідники припустили, що й самі пінгвіни здатні так впізнавати та відрізняти один одного — добрий зір дозволив би їм це робити.

Spheniscus demersus. Фото – Wikipedia

Африканські пінгвіни живуть великими колоніями, постійно спілкуються і формують моногамні довгострокові пари. На момент дослідження в колонії було 22 пінгвіни, а в експериментах брало участь 12 – 5 самок і 7 самців, які були партнерами (п’ять пар самець-самка та одна пара з двох самців).

Кожного пінгвіна сфотографували кілька разів і надрукували зображення на картоні на повний зріст. Також сфотографували кілька інших пінгвінів з колонії, які не брали участі в експерименті. Дослідники провели 3 тести: пінгвіни заходили у вольєр і бачили дві фотографії – свого партнера та іншого пінгвіна з колонії. Вчені припустили, що якщо пінгвіни зможуть упізнати про свого партнера, то на його фотографію вони дивитимуться довше.

Так і вийшло. Вчені побачили, що випробуваний пінгвін набагато більше часу розглядав фото своєї пари – в середньому 23 секунди. І вдвічі довше стояв біля зображення партнера.

Арена для експериментів. Фото – Luigi Baciadonna et al. / Animal Behaviour, 2023

У наступному тесті на обох фотографіях було зображено партнера, але на одному зі знімків “горошини” на грудях видалили цифровим методом. Пінгвіни довше залишалися біля фотографії зі знайомими точками та розглядали її більше часу.

А в ході третього випробування птахам знову демонстрували зображення з їхньою парою і з чужинцем. Але цього разу цятки на грудях стерли на обох фотографіях. За спостереженнями вчених, пінгвіни більше не впізнавали своїх партнерів: час, який вони розглядали знімки та стояли біля них, практично не відрізнявся.

Автори дійшли висновку, що мають справу не просто з хаотичними малюнками на оперенні. Для пінгвінів вони є індивідуальними мітками, як для людини риси обличчя та імена.

Фото – Cristina Pilenga

Поки не зрозуміло, чи можуть африканські пінгвіни таким же чином розрізняти всіх членів колонії, чи здатні впізнавати по точках тільки партнера. Можливо, для ідентифікації не найближчих особин птахи використовують інші візуальні сигнали. Однак автори вважають, що основну роль у впізнанні все ж таки відіграє малюнок цяток, за яким пінгвіни здатні розпізнати будь-якого члена колонії.

Ще нещодавно ідентифікація за зовнішністю вважалася винятковою і когнітивно складною рисою людини. Але дедалі більше видів демонструють нам, що вони теж так вміють.

Як розповідало раніше BitukMedia, півні здатні впізнавати власне відображення у дзеркалі. Автори дослідження вважають, що це може бути ознакою розвинених когнітивних здібностей та наявності самоусвідомлення цих птахів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі