П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кличу тебе, кличу: назвали тварин, які звертаються один до одного за іменами

Важливо

Слони звертаються один до одного з використанням індивідуальних криків, які можна порівняти з людськими іменами. Таке припущення зробили вчені з Університету штату Колорадо. Вони вважають, що це полегшує комунікацію тварин, а також може бути способом зміцнення соціальних зв’язків.

Про це пише IFLScience.

У ході дослідження вчені проаналізували сигнали диких слонів у двох районах Кенії: велика екосистема Самбуру на півночі та національний парк Амбоселі на півдні. Фахівці записали 625 окремих звуків, з яких 597 належали членам однієї родинної групи.

Команда виміряла акустичні характеристики звуків слонів та провела серію статистичних тестів. Стояла мета – з’ясувати, чи є зв’язок між звуком та конкретним слоном, якому цей сигнал було надіслано. У результаті вчені дійшли висновку, що повідомлення слонів мають індивідуальні специфічні крики, за якими можна зрозуміти, якій саме особини вони адресовані.

Вчені заявили, що такі крики слонів можна розглядати як аналог людського імені. Дослідники також обрали 17 слонів і програли їм записи криків, звернених саме до цих особин. Результати тесту показали, що слони швидше реагують на подібні “вітання”, відповідаючи та наближаючись до джерела звуку.

Вчені припускають, що причини такої еволюції мови слонів варто шукати в їхньому соціальному устрої. Вони мають великі спільноти чисельністю в сотні особин, проте слонам властиво поділятися на більш дрібні групи. Тому вони часто втрачають з виду когось зі своїх близьких родичів і довго перебувають поза увагою партнерів. Наявність особистих міток-імен дозволяє “докричатися” один до одного на великих відстанях і дізнатися, що кличуть саме тебе, а не когось іншого.

Дослідники вважають, що звернення на “ім’я” полегшує комунікацію, а також може бути способом зміцнення соціальних зв’язків, як в людей.

Раніше вважалося, що здатність давати та використовувати особисті імена у спілкуванні – виняткова особливість людської культури. Нова робота вчених показує, що ми не єдиний вид з такою навичкою.

Дослідження було опубліковано у вигляді препринту і ще не рецензовано, наголошує IFLScience.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені виявили у диких слонів цілу низку рис, притаманних одомашненим тваринам. Відкриття ще раз підкреслює неабиякий інтелект слонів і ставить їх на один щабель з людиною та бонобо.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі