П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Слони, схоже, самоодомашнили себе. Як це?

Важливо

Вчені виявили у диких слонів цілу низку рис, притаманних одомашненим тваринам. На це вказують чимало особливостей їхньої анатомії, фізіології, поведінки і навіть генетичної адаптації. Відкриття ще раз підкреслює неабиякий інтелект слонів і ставить їх на один щабель з людиною та бонобо.

Про це розповідає Science. 

Слони — найніжніші та найчутливіші представники світу тварин. Ці гіганти часто зі співчуттям пестять хоботами своїх переляканих або хворих родичів, намагаючись їх втішити та підтримати. Вони розпізнають кістки померлих слонів і, як здається, оплакують їх. Вони здатні пізнавати себе в дзеркалі, а отже, вони мають самосвідомість.

Всі ці риси розвинулися у слонів тому, що вони самоодомашнились, вважають автори статті, опублікованій у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.  Якщо в диких звірів без будь-якого впливу з боку людини розвиваються риси, характерні для домашніх вихованців, вчені говорять про феномен самоодомашнення. Досі такими вважали тільки саму людину та близьких родичів шимпанзе, бонобо.

Низька агресивність, товариськість, мила зовнішність – це ознаки одомашнених тварин. Вчені вказують, що у домашніх тварин об’єм мозку менший, ніж у диких. Саме такі характеристики розвинулись у людини – свідомо чи ні.

Лімор Равів, еволюційний лінгвіст з Інституту психолінгвістики Товариства Макса Планка (Німеччина), та її колеги ретельно вивчили цілий пласт наукової літератури в пошуках видів, в яких без жодних контактів з людиною самі собою розвинулися риси самоодомашнення. Єдиним представником тваринного світу, який відповідає цим критеріям, виявились слони.

Равів та її колеги нарахували 19 рис, загальних для людини, бонобо та слонів. Наприклад, у цих велетнів дуже низький рівень агресії, випадки насильства всередині групи тварин або між ними поодинокі. Слони виявляють підвищену просоціальність, тобто готовність щосили захищати, втішати і підтримувати собі подібних. Коли на стадо нападають браконьєри, у слонів, як і в людей, зростає рівень гормону стресу – кортизолу. 

Вченим поки що не зрозуміло, які саме фактори довкілля змусили слонів самоодомашнитися. Можливо, головну роль відіграли їхні великі розміри, які захищають від хижаків і дозволяють поводитись більш мирно і спокійно.

Як розповідало раніше BitukMedia, лісові слони беруть участь у процесі поглинання вуглецю й цим уповільнюють потепління планети.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі