Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найдавніший єгиптянин: африканець, який жив 35 тисяч років тому, отримав обличчя

Важливо

Відновлено обличчя людини, яка проживала в долині Нілу задовго до побудови пірамід. Ще 1980 року під час археологічних розкопок у містечку Нацлет Хатер (територія сучасного Єгипту) було знайдено майже повний скелет чоловіка. Відтоді рештки зберігалися в колекції Єгипетського музею в Каїрі, а тепер знадобились вченим.

Про це розповідає Live Science.

Це найдавніший скелет представника Homo sapiens, знайдений на території Єгипту, та одна з найстаріших подібних знахідок у світі. Вік останків – близько 35 тисяч років! Поруч зі скелетом лежала кам’яна сокира.

Завдяки антропологічному аналізу стало відомо, що на момент смерті чоловікові від 17 до 29 років. Його зріст становив 160 сантиметрів, а ще він мав африканське походження.

І от через 40 років після виявлення скелета бразильські дослідники відтворили зовнішність цього пращура стародавніх єгиптян. А все завдяки черепу чоловіка – той добре зберігся. 

Зображення – The Egyptian Museum

Численні цифрові зображення черепа дослідники на чолі з відомим бразильським 3D-дизайнером Сісеро Мораесом буквально “зшили” разом. Так з’явилися два тривимірні зображення обличчя. Перше з них, чорно-біле, показує молодого чоловіка із заплющеними очима та нейтральним виразом обличчя. Друге – більш художнє: бачимо чоловіка з кучерявим чорним волоссям і борідкою.

Зображення – Moacir Elias Santos and Cícero Moraes

Однією з особливостей черепа, яка привернула увагу дослідників, була щелепа, а саме те, наскільки вона відрізняється від щелеп сучасних людей. Ця особливість, вважає Мораєс, допоможе вченим краще розібратися в тому, як відбувалась еволюція людини.

Сісеро Мораес зі своєю групою вже не вперше відновлює обличчя людей з минувшини. Раніше BitukMedia розповідало про чоловіка з Єрихону, якого довгий час вважали жінкою, та Антонія Падуанського, одного з найвідоміших християнських святих. Тепер на них можна подивитись.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі