Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Повстання косаток: моряки почали боротися з китами-вбивцями за допомогою хеві-металу

Важливо

Німецькі моряки Флоріан Рутч разом із колегами вийшов на новий рівень безперервної боротьби з косатками-вбивцями. Вони створили плейлист із хеві-метал піснями, щоб відлякати морських ссавців від власних суден. Останнім часом нападів на яхти та човни в Гібралтарській протоці стало так багато, що це явище отримало власну назву — “повстання косаток”.

Про це розповідає Business Insider.

Флоріан Рутч, німецький моряк, який влаштовує для бажаючих поїздки на катамарані біля узбережжя Піренейського півострова, розповів журналістам, що спеціально переглядав онлайн-форуми у пошуках ідей для запобігання нападам косаток.

До Рутча доходили чутки, що гучна музика в стилі хеві-метал із підводних динаміків відлякує хижаків. У сервісі Spotify він навіть знайшов плейлист під назвою Metal for Orcas, який спільно створили члени екіпажів яхт та катамаранів із Гібралтарської протоки.

Фото – скрін Spotify

У плейлист увійшли пісні із влучними назвами The Blood of Power, Infinite Terror, Stretched and Devoured, Exceptionally Sadistic тощо.

У листопаді під час зустрічі Рутч та його команда випробували трюк із музикою на групі косаток. На жаль, сподівання не виправдались і рішучі тварини все одно досягли успіху у своїх злочинах. Їм вдалося пошкодити судно і зламати кермо. Катамаран Рутча довелося відбуксирувати іспанській береговій охороні, яка прийшла йому на допомогу.

Можливо, спочатку музика і відлякувала косаток, але згодом їхня дивовижна здатність адаптуватися до будь-яких умов нейтралізувала цей ефект.

Фото – Tom Brakefield/Alamy

Випадок німця Флоріана Рутча – лише один із серії нещодавніх інцидентів із нападами косаток біля берегів Іспанії та Португалії. У феномена навіть з’явилася власна назва “повстання косаток”.

З 2020 року повідомляли про сотні зустрічей з агресивними косатками, але деякі експерти вважають, що за сплеском інцидентів поблизу Гібралтарської протоки цього літа може стояти лише одна невдоволена косатка, відома як Біла Гледіс, а вже пізніше родичі перейняли в неї вороже ставлення до морських суден.

Вчені припускають, що косатка Біла Гледіс могла бути вагітною, коли почала атакувати човни. За словами одного експерта, її незвичайна поведінка у 2020 році, ймовірно, послідувала за моментом агонії. Пізніше Біла Гледіс народила своє теля в 2021 році після 15-18 місяців вагітності.

Як розповідало раніше BitukMedia, незвичайні стосунки косатки та гринди вперше задокументували вчені Західно-Ісландського центру вивчення природи. Самиця косатки не переслідувала, як можна було б сподіватись, а виховувала дитинча гринди. За словами фахівців, це перший відомий випадок “усиновлення” косаткою малюка чужого виду. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі