Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці помітили косатку, яка дбала про чуже китеня. Всиновила чи викрала? (ВІДЕО)

Важливо

Незвичайні стосунки косатки та гринди вперше задокументували вчені Західно-Ісландського центру вивчення природи. Самиця косатки не переслідувала, як можна було б сподіватись, а виховувала дитинча гринди. За словами фахівців, це перший відомий випадок “усиновлення” косаткою малюка чужого виду. 

Про це розповідає Business Insider.

Самку найнебезпечнішого кита на ім’я Седіс помітили біля західного узбережжя Ісландії у 2021 році. Вона плавала з маленьким китом-гриндою, яких ще називають чорними дельфінами. Поруч періодично з’являлися дві інші косатки, проте жодного гринди поряд не було. Це дивно, адже цей вид зазвичай пересувається зграями.

При цьому Седіс не просто плавала поряд. Зоологи вказують, що побачили справжню материнську турботу – кити плавли у так званому положенні ешелону, коли дитинча знаходиться просто під грудним плавцем матері. Як пояснюють фахівці, таке положення дозволяє китеняті здійснювати менше рухів хвостом, ніж при самостійному плаванні, та долати фізичні обмеження під час високошвидкісного руху. Іншими словами, дитинча переносить хвиля тиску, що створюється більшим тілом.

Вчені не впевнені, що в цьому випадку йдеться саме про альтруїстичне “усиновлення”. Самиця могла і просто викрасти чужого китеня. За їхніми даними, в Седіс ніколи не було власного потомства.

Раніше дослідникам доводилось спостерігати в цьому регіоні тісну взаємодію між представниками цих видів. Але воно, швидше, було ворожим: часто гринди переслідували косаток з невідомих причин. Тепер біологи припускають, що в такий спосіб вони могли відганяти косатку, що намагалась викрасти їхнє дитинча.

Зоологи вказують, що маленький гринда, вперше помічений з косаткою, виглядав виснаженим. Цілком можливо, що йому не вистачало харчування: у самки, яка не народжувала власних дітей, не могло бути молока. Можливо, гринда слухняно слідував за косаткою, тому що групи-сім’ї цих видів у дикій природі схожі.

За рік та ж команда дослідників знову спостерігала за Седіс поруч з короткоплавцевими гриндами, але дитинчати з нею вже не було. Цей факт, на думку вчених, вказує на спроби завести нове дитинча, що ще більше підтверджує версію з умисним викраденням.

Раніше BitukMedia розповідало про китеня, що народилось просто біля човна із враженими туристами. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі