Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найдорожчий і досі недобудований музей світу відкрили для перших туристів (ВІДЕО)

Важливо

Найбільший археологічний музей, який називають одним з найдорожчих у світі, нарешті, доступний усім охочим. Ще до офіційного відкриття екскурсоводи почали водити залами групи туристів. Йдеться про Великий Єгипетський музей, в створення якого вклали понад 1 млрд доларів. Будівлю все ще не добудовано, але історія музею вже налічує два десятки років: конкурс на розробку проєкту оголосили на початку 2002 року.

Про це розповідає Egypt Independent.

Через 20 років після урочистої закладки першого каменю Великий Єгипетський музей (GEM) почав приймати перших відвідувачів. Раніше відвідати музей могли лише групи місцевих школярів та студентів. І от з 22 лютого у тестовому режимі почали проводити екскурсії для всіх охочих.

Відкрито лише одну залу, але самостійно оглянути її не вийде – у музеї проводять щодня лише чотири екскурсії. Як зазначено на офіційному сайті музею, “для перевірки готовності об’єкта”. В рамках “усіченої” екскурсії туристи можуть побувати у Великій залі, де стоїть колосальна статуя Рамзеса II, у конференц-центрі, торговій зоні з сувенірними кіосками, кафе та ресторанами, а також прогулятися прилеглою до музею територією. “Всі інші внутрішні приміщення, серед яких галереї та колекції, закриті до офіційного відкриття музею”, — наголошується на сайті GEM.

Фото – Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt/Facebook

Дорослий квиток коштує 1000 єгипетських фунтів, що становить близько 1200 гривен. Обіцяють, що згодом самостійний огляд буде вп’ятеро дешевшим.

Відкриття музею переносили вже неодноразово: спочатку його запланували на 2018 рік, потім на 2019. А зараз обережно говорять про 2023-й. Але запуск тестових екскурсій може бути сигналом того, що відповідальна подія вже не «за горами».

Два десятка років суттєво збільшили витрати на довгобуд. Спочатку вартість музею оцінювали в 500 млн доларів. Але будівництво кілька разів призупиняли, зокрема через події  Арабської весни” на початку 2010-х років. Так 500 мільйонів перетворились на мільярд. Тепер Великий Єгипетський музей претендує на звання найдорожчого у світі.

Свого часу в конкурсі на будівництво брали участь 13 компаній з шести країн. Зрештою колосальну будівлю зводить архітектурна компанія Heneghan Peng з Ірландії.

Фото – Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt/Facebook

У музеї вже височіє статуя Рамзеса II – 83-тонне зображення фараона. Довгий час вона прикрашала каїрську площу Рамзеса з круговою транспортною розв’язкою. У 2006 році влада Єгипта прийняла рішення перенести її в новий музей. Так артефакт віком 3200 років вдалось убезпечити від вихлопних газів автомобілів.

Після відкриття відвідувачі  GEM зможуть побачити 100 тисяч експонатів. Серед них понад 4,5 тис. входять до так званої Перлини музею — колекції предметів з гробниці Тутанхамона. Всі разом і на одному майданчику вони будуть виславлені вперше відколи, у 1922 році Говард Картер виявив гробницю. Золоті маски, саркофаги, золоті ліжка та колісниці, перламутрові прикраси, інкрустовані дорогоцінним камінням: скарби фараона можна буде побачити в такому масштабі вперше.

Також в експозиції GEM буде знаменитий сонячний човен, який належав фараону Хуфу. Він переносив душі в потойбіччя. Довжина човна – 42 м, вік 4600 років, і це найбільше дерев’яне судно у світі.

Ще не добудували і не відкрили, а вже розраховують на те, що Великий Єгипетський музей щодня відвідуватимуть 15 тисяч людей. А в рік – близько 5 мільйонів.

Фото – Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt/Facebook

Після початку роботи музею маршрути туристів стануть зручнішими: стара музейна будівля знаходилась в самому центрі Каїра, а нова — лише за кілька кілометрів від Великих пірамід. Творці нового музею серед іншого розраховують на те, що заторів поменшає і в Каїрі, і в Гізі.

В Єгипті дуже сподіваються, що відкриття GEM дозволить пожвавити в’їзний туризм та залучити багатих іноземних туристів. З цією метою неподалік плато Гізи збудували аеропорт Сфінкс, а нещодавно оголосили і про будівництво великого готельного комплексу на 1500 номерів.

Раніше BitukMedia розповідало про найдорожчий аеропорт світу, який коштуватиме 1 трильйон доларів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі