Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільший аеропорт світу коштуватиме 1 трильйон доларів

Важливо

Саудівська Аравія заявила про будівництво нового аеропорту в Ер-Ріяді. Планується, що він буде здатний приймати 185 млн пасажирів на рік. На таку потужність аеропорт вийде до 2050 року. Його площа складе 57 кв. км. А ще нова повітряна гавань матиме шість злітно-посадкових смуг.

Про це повідомляє Middle East Eye. 

Уряд Саудівської Аравії розраховує, що до кінця десятиліття населення Ер-Ріяда зросте щонайменше до 15 млн людей. Тому великий аеропорт у мегаполісі буде цілком доречним. Зараз у столиці найбільшої країни Аравійського півострова близько 8 млн жителів.

Будівництво споруди обійдеться в один трильйон доларів. Новий аеропорт отримає ім’я короля Салмана – чинного 86-річного монарха Саудівської Аравії. Про це повідомив його 37-річний син, наслідний принц Мухаммед бін Салман, фактичний правитель країни.

Планується, що до 2030 року новий аеропорт зможе приймати 120 мільйонів подорожніх, а до 2050 – вже 185 млн.

У новому аеропорту злітно-посадкових смуг (ЗПС) буде цілих шість. Більше лише в далаському Форт-Уерті та чиказькому О’Хара – по сім смуг у кожному.

Летовище з шістьма ЗПС — далеко не єдиний проект арабів, націлений на розвиток туризму та залучення інвестицій. Згадати хоча б Місто майбутнього Неом, бюджет якого півмільярда доларів. Або Проєкт розвитку Червоного моря, відкриття 12 готелів якого заплановане вже у 2023 році. Щоб обслуговувати туристів, буде засновано нову авіакомпанію RIA – за аналогією з державними перевізниками в сусідніх Катарі та ОАЕ.

Зараз найзавантаженіший аеропорт Саудівської Аравії знаходиться не в столиці країни, а в місті Джидда. Причина проста — це найближчий аеропорт до Мекки, куди прагнуть здійснили хадж мусульмани з усього світу. 

Влада Саудівської Аравії в останні роки намагаєтьс позиціонувати Ер-Ріяд як рівний Дубаю (ОАЕ) бізнес – та туристичний хаб. Будучи довгий час тільки місцем паломництва прочан, сучасна Саудівська Аравія прагне заохотити більше різних туристів. Королівство вже запровадило низку соціальних реформ і, як повідомляють, планує дозволити вживання алкоголю на своїх курортах.

Як повідомляло раніше BitukMedia, величезний QR-код в нічному небі над Ер-Ріядом, столицею Саудівської Аравії. Для такого шоу злетіли в повітря 1346 дронів. QR-код мав щонайменше на п’ять секунд завмерти на місці і працювати. Цього вистачило, щоб зафіксувати його в Книзі Гіннеса. Так у країні відзначили запуск першого саудівського бренду електромобілів – Ceer.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі