П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Під час шкільної екскурсії знайшли древню печатку – вона нагадає вам фільм “Мумія”

Важливо

Ізраїльський екскурсовод Гілад Штерн знайшов печатку у формі жука скарабея під час шкільної екскурсії для восьмикласників в районі Тель-Авіва. Знахідці близько 3 тис. років.

Про це повідомляє i24News.

“Ми гуляли, коли я побачив на землі щось схоже на маленьку іграшку, – пригадує Штерн, який працює у ізраїльському Управлінні старожитностей. – Внутрішній голос сказав мені – візьми і переверни. Я був вражений. Це була печатка у формі скарабея, мрія кожного археолога-любителя. Учні були в захваті”.

На печатці зображено дві фігури. Одна із них сидить. Інша, яка має подовжену голову піднімає руку над першою фігурою. Археологи кажуть, що друга постать може зображувати фараона у короні. І зображена сцена може зображувати, як стародавній фараон дарує владу місцевому ханаанцю. Землі теперішнього Ізраїлю тривалий час були частиною єгипетської імперії.

Подібні печатки знаходять на могилах або просто в осадових породах. Їх імпортували із Єгипту, але робили і місцеві майстри. Та, що знайшов Штерн, схожа якраз на місцеву, кажуть науковці. Вона виготовлена із глини та вкрита синьо-зеленою глазур’ю. Її могли у намісті чи на каблучці. Можливо, дана печатка упала з руки якоїсь впливової особи, припускають археологи – скарабей був символом влади та статусу, припускають археологи.

Скарабеї були шанованими у стародавньому Єгипті. Люди спостерігали, як жуки ліплять кульки із посліду тварин і селять там свої лічинки – і вважали, що цей процес подібний до створення та відновлення, який чинить бог.

Вшанування скарабеїв зобразили у франшизі “Мумія”, де зображені як печатки, так і інші предмети із цим жуком.

Як повідомляло BitukMedia, 69-річний британець Девід Борд за допомогою металошукача знайшов середньовічний перстень із діамантом. Його оцінюють у понад $47 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі