Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виявлено у безодні: невже це чудовисько – найдовша істота у світі?

Важливо

Біля узбережжя Західної Австралії на глибині близько 600 метрів дослідницький підводний апарат випадково натрапив на гігантську підводну тварину завдовжки 45 метрів. Цих істот ще називають сифонофори. Йдеться про глибоководну желеподібну спіраль, що тягне за собою безліч отруйних щупалець. Саме вони утворюють у воді “стіну смерті”.

Про це розповідає The Guardian.

За словами Неріда Вілсона з Музею Західної Австралії,  сифонофора була настільки велика, що оминути її було просто неможливо. Дослідження проходили на глибині близько 600 метрів у підводному кар’єрі.

Гігантське щось здалеку було схоже на мотузку на горизонті. Проте, підійшовши ближче, дослідники зрозуміли, що зіткнулися з величезним сифонофором у вигляді спіралі. Глибоководний сифонофор був завдовжки близько 45 метрів і тягнув за собою свої смертоносні щупальця. Дослідники припускають, що зустріли найдовшу тварину на планеті.

За словами Вілсона, вони прямували назад на дослідницьке судно, коли зіткнулися з гігантською підводною спіраллю. Екрани дослідницького судна транслювали живі кадри з підводного апарату. Члени команди дослідників були одночасно загіпнотизовані та спантеличені побаченим.

Занурення вийшло за межі графіка, а тому вчені мали лише кілька хвилин на знайомство з гігантським сифонофором. Однак навіть цього часу вистачило, щоб обійти довкола гігантської спіралі, зробити кілька знімків і навіть зробити забір тканин.

Сифонофори мають желеподібні тіла та належать до тієї ж групи, що й медузи. Однак їхня будова тіла унікальна: попри те, що виглядають ці істоти ніби десятки медуз, що злиплися разом, вони є єдиним організмом. Разом з тим, сифонофори воліли не розвиватися природним чином (тіло з органами), а є окремими частинами (зоїдами), що відповідають за певні функції — харчування, розмноження, пересування.

Вчені припускають, що їм вдалося показати представника нового виду з роду Apolemia — групи, що, як правило, виглядає як заплутані пір’яні удави. Відомо, що спіральне розташування сифонофорів є позою для годування. За допомогою десятків смертоносних щупалець вони створюють у воді таку собі “стіну смерті” –  підстерігають здобич, а саме ракоподібних та риб.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у Мексиці рибалки спіймали рідкісну глибоководну рибу “Судного дня”. За легендами, її вважають провісником кінця світу. Ці жителі океанів з’являлися біля берегів Японії перед катастрофою атомної станції “Фукусіма-1”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі