Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Півні здатні впізнавати себе у дзеркалі

Важливо

Півні здатні впізнавати власне відображення у дзеркалі. Автори дослідження вважають, що це може бути ознакою розвинених когнітивних здібностей та наявності самоусвідомлення цих птахів. Досі така здатність була виявлена лише у кількох тварин, зокрема слонів, дельфінів, людиноподібних мавп та деяких риб та птахів.

Про це пише The Guardian.

Під час експерименту науковці помістили півня у приміщення, а навпроти нього ставили дзеркало, іншого півня або залишали місце порожнім. Потім на стелю проєктували силует яструба, що летить.

Результати, отримані від 58 півнів, показали, що птахи видавали набагато більше тривожних криків, коли бачили іншого півня. Проте, коли півні перебували у секції із дзеркалом, вони майже не видавали звуків. Так і в житті: зазвичай півні попереджають своїх родичів, якщо бачать хижака. Але якщо вони одні — поводяться тихіше, щоб не привернути увагу хижака.

Результати експерименту свідчать про те, що птахи не сприймали своє відображення як ще одного півня, навіть коли воно супроводжувалося відповідним запахом і звуком.

Соня Хіллемахер, один з авторів дослідження з Боннського університету, пояснює, що тварини, які можуть пізнавати себе в дзеркалі, ймовірно, мають більш розвинені когнітивні здібності. Вчені припускають, що це вказує на зв’язок із соціальним та емоційним інтелектом, а також самосвідомістю.

“Ця здатність є фундаментальним аспектом свідомості. Це також має фундаментальне значення для нас”, – сказала Хіллемахер. “Наші результати свідчать про рівень свідомості у півнів, який спонукає до дискусій про права тварин та їхнє благополуччя”.

Вчені також використали більш традиційний “дзеркальний” тест, під час якого на тіло півня наносили кольорові мітки та перевіряли, чи почнуть птахи досліджувати пляму, коли побачать її у дзеркалі. Поведінка півнів у цій ситуації змінювалася рідко.

Хоча це може свідчити про те, що півні можуть пізнавати себе в дзеркалі, команда вчених має й інше пояснення. “Рівною мірою можливо, що вони розглядали своє відображення як дивного [представника свого виду], який імітує кожен їхній рух, що змушувало їх не видавати тривожний сигнал через роздратування”, — припускають вчені.

Вони також відзначають, що, оскільки кури, можливо, є одними з найменш очікуваних кандидатів на розпізнавання власного відображення, результати дослідження мають важливі наслідки. “Якщо півні можуть відрізнити власне відображення від собі подібної особини, цілком імовірно, що ця когнітивна здатність набагато поширеніша, ніж вважали раніше”, — пише команда.

Здатність впізнавати себе в дзеркалі до сьогодні була виявлена у небагатьох тварин, серед них слони, дельфіни, людиноподібні мавпи, деякі риби і птахи.

Як розповідало раніше BitukMedia, пінгвіни поповнили лави самосвідомих тварин. Вчені провели дзеркальні тести з дюжиною пінгвінів Аделі, що живуть у Східній Антарктиді, і виявили, що ці нелітаючі птахи впізнали себе в двох з трьох експериментів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі