Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Підрахували кожну клітину: вчені зважили імунну систему людини

Важливо

Ізраїльські дослідники провели “перепис” усіх імунних клітин в організмі людини. Вони розрахували кількість, масу та розподіл усіх імунних клітин та окремих їхніх типів. Дослідження проводили для трьох типів стандартних людських тіл – чоловічого, жіночого та дитячого.

Про це розповідає New Scientist.

Молекулярні біологи з Наукового інституту Вейцмана з’ясували, скільки в середньому важить і займає імунітет в нашому тілі. А також як саме його клітини розподіляються по різних тканинах та органах.

За результатами розрахунків вийшло, що середньостатистичний дорослий чоловік має імунітет — це приблизно 1,8 трлн клітин, які важать близько 1,2 кг. Доросла жінка є володаркою приблизно 1,5 трлн імунних клітин, її імунітет важить один кг. В дітей віком близько 10 років імунна система складається з трильйону клітин і має масу 600 грамів.

Оцінка кількості імунних клітин. Зображення – Ron Sender та ін. / PNAS, 2023З

Імунна система людини – це широка і складна мережа клітин, які відповідають за найважливіші процеси розпізнавання загроз та захисту організму від них. Видів імунних клітин багато, вони знаходяться в різних частинах тіла, і більшість з них вченими вже ідентифікована. Але загальний “перепис” цих клітин досі не проводили.

Щоб з’ясувати це, автори нового дослідження систематизували всю доступну інформацію про різні типи клітин імунітету, клітинну масу. За словами вчених, більшість даних у науковій літературі – для оцінки кількості клітин на грам маси тканини – не були розділені за статтю та віком.

“Ми використовували стандартну еталонну людину, історично охарактеризовану як здоровий чоловік віком від 20 до 30 років, вагою 73 кг та зростом 176 см. А потім екстраполювали результати на інші верстви населення: для дорослих жінок вагою 60 кг та еталонної дитини 10 років та вагою 32 кг”, — йдеться у дослідженні.

Також дослідники виявили цікавий факт про кількість та розподіл імунних клітин. Виявилося, що найпоширеніші з них, які становлять 40% від усієї популяції, — лімфоцити, при цьому важать лише 15% від загальної маси. Приблизно ті ж самі пропорції в нейтрофілів. А ось макрофаги – лише 10% від популяції імунних клітин – такі великі, що на них припадає 50% загальної клітинної маси нашого імунітету.

Як розповідало раніше BitukMedia, Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття, яке допомогло розробити мРНК-вакцини проти COVID-19.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі