Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відключає ефект від наркотику: вакцину від кокаїнової залежності випробовуватимуть на людях

Важливо

Група вчених з бразильського федерального університету Мінас-Жерайс розробляє інноваційну вакцину від кокаїнової залежності. Препарат Calixcoca пройшов успішні випробування на тваринах. А вже незабаром вчені проведуть тестування на людях.

Про це повідомляє AFP Português.

Випробувана вакцина Calixcoca показала багатообіцяючі результати під час випробувань на тваринах. А отже, тепер дослідники сподіваються, що вона допоможе і людям розірвати коло залежності.

За словами розробників, вакцина активізує спеціальні антитіла, які приєднуються до молекул кокаїну в крові. У результаті вони стають занадто великими, через що не можуть потрапити в мезолімбічну систему мозку, яка відповідає за вироблення дофаміну. Таким чином, залежні більше не будуть отримувати задоволення від вживання наркотику – кокаїну та креку.

У ході дослідів з’ясувалося, що ефект від вакцини зберігався і в потомства піддослідних мишей — це говорить про те, що в майбутньому її можна використовувати і для захисту ще не народжених дітей від впливу наркотику на їхній організм.

Очільник групи Фредеріко Гарсія вказує на те, що вакцину варто використовувати разом з іншими традиційними методами реабілітації. Зокрема, він пропонує ванцинувати людей, які тільки-но вийшли з-під спостереження лікарів. На сьогодні Бразилія є другою за величиною споживачкою кокаїну в світі після США.

Зараз вакцина переходить до завершальної стадії випробувань – тестування на людях. Вона виготовляється з лабораторних хімічних сполук, а не з біологічних інгредієнтів, а це означає, що її виробництво буде дешевшим і її не потрібно буде зберігати за низьких температур.

Варто зауважити, що подібну вакцину намагаються створити вже не вперше. У нульові кілька груп американських вчених вели розробку своїх варіантів вакцин, які мали б допомогти при реабілітації залежних від кокаїну. Деякі препарати, так само як і Calixcoca, створювали перешкоди для молекул наркотику. Однак більшість цих вакцин на етапі клінічних випробувань не довели свою ефективність.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені зі Школи медицини Університету штату Вашингтон (США) повідомили, що ДНК-вакцина проти агресивного типу раку молочної залози пройшла першу фазу клінічних випробувань на людях. Експериментальний препарат показав себе як цілком безпечний.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі