Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття, яке допомогло розробити мРНК-вакцини проти COVID-19

Важливо

2 жовтня у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень. Першим оголошували лауреата у галузі фізіології та медицини. Перемогу здобули Каталін Каріко (Угорщина) та Дрю Вайсман (США) за відкриття, яке дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Про таке рішення Нобелівської асамблеї при Каролінському інституті повідомили під час прямої трансляції на сайті Нобелівської премії.

У комітеті зазначають, що відкриття цих двох нобелівських лауреатів мали “вирішальне значення” для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії коронавірусу. 

“Завдяки своїм новаторським відкриттям, які докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з нашою імунною системою, лауреати зробили внесок до безпрецедентних темпів розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров’я людини в наш час”, — йдеться у повідомленні.

Цього року призовий фонд становить 11 млн шведських крон (близько $986 тисяч).

З 1901 року вже присуджено 113 Нобелівських премій з фізіології та медицини. До 2022 року включно її лауреатами ставали 225 осіб, але жінок серед них тільки 12.

Наймолодшому лауреату Фредеріку Г. Бантінгу на момент отримання нагороди виповнилося 32 роки. Він отримав премію з медицини 1923 року за відкриття інсуліну. Найстаршому науковцю було 87 років — це Пейтон Рауса. Він отримав премію з медицини в 1966 році за відкриття вірусів, що викликають пухлини.

2022 року Нобелівську премію з медицини отримав шведський біолог Сванте Паабо. Він став лауреатом за відкриття в галузі геному вимерлих гомінідів та еволюції людини.

А у 2021-му премію отримали американські дослідники Девід Джуліус та Ардем Патапутян. Їм вручили нагороду за відкриття рецепторів, що дозволяють людському тілу відчувати температуру та дотик. У 2020 році лауреатами премії стали американські вірусологи Харві Олтер, Чарльз Райс і британець Майкл Хаутон, які зробили суттєвий внесок у відкриття вірусу гепатиту C.

Як розповідало раніше ВitukMedia, у Нобелівської премії знайшли “побічний ефект”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі